Hoppa till innehåll

Tystnaden är talande om antisemitismen, S – slutreplik i Aftonbladet

Anders Österbergs replik till mig bekräftar att Socialdemokraterna inte förmår hålla gränsen mot antisemitismens krafter inom den egna organisationen. Det är en följd av passivitet och tystnad mot de krafter som sprider hat.

Det är upprörande att vare sig SSU eller Socialdemokraterna har reagerat när antisemitism och hat mot homosexuella blivit ett tema för dem som tagit över SSU i Malmö och i Skåne. Hade det handlat om det tredje största ungdomsdistriktet i Sverigedemokraterna hade reaktionerna på goda grunder varit omfattande, även om man på värre grunder inte hade förvånats.

Som svar säger Österberg att antisemitismen måste ”fördömas var den än uppstår oavsett om det är i SSU Skåne eller i Palestina.” Problemet är ju att man har varit lika tyst mot antisemitismen i SSU som mot den i Palestina!

Det är anmärkningsvärt att Socialdemokraternas företrädare ser på antisemitism i den egna rörelsen på samma sätt som den i Palestina. Och det borde för en socialdemokrat vara oacceptabelt att ha antisemitiska krafter i den egna rörelsen.

När ett ungdomsdistrikt sprider budskap som återfinns i extrema organisationer –och inte inom det socialdemokratiska parti som alltid har varit en motståndare mot extremism – och man inte ens har märkt av antisemitismen, inte hört den och än mindre reagerat mot den förrän media började skriva så framgår passiviteten. Den passiviteten är ett steg från Göran Perssons tydliga linje.

Österberg skriver inte mycket mer om antisemitismen inom SSU än att regeringen har ett projekt mot antisemitism. Han konstaterar att kritik mot Israel inte är antisemitism – vilket jag håller med om – och fortsätter med kritik mot Israel utan att nämna PLO, Iran, Hizbollah och Hamas, som om det är Israels fel att man blir angripet.

Tystnaden inför antisemitiska krafter som öppnar upp för antisemitism i Sverige hör varken hemma i Socialdemokraterna eller i vårt samhälle.