Hoppa till innehåll

Två år efter att Putins oppositionsledare mördades

På Mobile World Congress i Barcelona ser man framtiden eller snarare att framtiden redan är här. Det är framförallt utvecklingen av 5 Generationen mobiltelefoni som kommer att förändra allt. Jag brukar uttrycka det som att 3G innebar digitalisering av mobiltelefoni, 4G utvecklingen av nya digitala tjänster medan 5G är det nya normala, det som binder samman samhället i sin helhet genom internet till allting. För att Sverige och Europa ska vara ledande här krävs det att vi öppnar upp spektrum, ser till att det finns utrymme för mobila bredband som bidrar till trafik, självgående bilar, ny sjukvård, nya industriprocesser och intelligenta produkter av alla slag. Under morgondagen lämnar jag i Europaparlamentet mina förslag till hur detta ska kunna uppnås för att Europa ska kunna bli ledande.

En betydligt mörkare bild av vår nutid ger läget i Ryssland. Och där är en annan av de stora utmaningar vi har.

Det är i dag två år sedan Boris Nemtsov mördades utanför Kreml. Spåren ledde till ett antal tjetjener som utförde ett beställningsmord men där stannar än så länge spåren även om det är få som betvivlar att de inte leder in i Putinregimens administration. Nemtsov var den ende politiker som utmanade Putin i popularitet.

Det man behöver förstå med Nemtsov var att han var respekterad i Ryssland till skillnad från många andra. Han drömde och talade alltid om ett framtida demokratiskt, fredligt och västvänligt Ryssland. Dessutom ingen historia alls av korruption. I realiteten en ledare som hade kunnat ta över efter Putin. När han mördades – 200 meter från Kreml – kände många att oppositionen dog. Men det var motsatsen till vad Nemtsov stod för, och därför behöver vi minnas honom. Ryssland är värd en bättre framtid och en bättre ledning än vad Putinregimens despoti och korruption ger.