Hoppa till innehåll

Turkiet och Europa

[BILD1]Resultatet av gårdagens diskussion mellan EU-s utrikesministrar blev att förhandlingarna med Turkiet nu startar i sak, i form av att man nu öppnar kapitlet om vetenskap och forskning. Det är i detta område ett allt annat än kontroversiellt område men heller inte det som var problemet. Problemet är och var förhållandet mellan Turkiet och Cypern där Turkiet inte har tagit de steg som krävs för att erkänna Cypern och tillåta cypriotiska skepp till turkiska hamnar samtidigt som den grekcypriotiska regeringen har gjort lite för att komma tillrätta med delningen av ön och relationerna till den turkcypriotiska delen.

Nu kom till slut förhandlingarna att starta utan att något framsteg i den turk-cypriotiska frågan uppnåddes. Det är bra eftersom förhandlingarna måste ta itu med de problem som de faktiskt gäller och inte bli beroende av de svårigheter som en del vill använda som hinder.

Det är förhandlingarna inom olika delområden, inklusive den turkcypriotiska frågan, som får avgöra om Turkiet kan bli medlem. Det får inte vara så att Turkiet möts av en attityd där det framstår som att man inte kan bli medlem oavsett hur väl man uppfyller de olika krav som ställs på landet. Det vore att vända Turkiet bort från Europa och stödja dem som vill föra Turkiet bort från europeiska värden. Så bygger man klyftor istället för att överbrygga dem.