Hoppa till innehåll

Trettondagsafton med SR och vit makt

[BILD1]En fråga som alltid kan ställas är varför? Och utan att jag har några synpunkter på vare sig olika musikarter, eller på vilka som ska få framföra sina verk eller inte, undrar jag ändå varför Sveriges Radio väljer att på trettondagsafton sända en livekoncert med ”The Unholy Alliance” med bland annat gruppen Slayer. Gruppen har blivit en symbol för vitmaktmusiken och för olika nazigrupper, något som bland annat BBC konstaterar i sin recension av gruppen.

Ett skäl till detta är att de framför musik som handlar om gamla naziförbrytare, använder nazistsymboler och gärna använder förkortningar som SS eller sifferkombinationer som 666.

Den ledande hemsidan Slayerized.com som är för fans försöker visserligen lite vagt klargöra att det inte alls är så att gruppen är nazister eller satanister, det bara kan se så ut. Och det är fullt möjligt att de använder sina symboler för att därmed skapa en debatt och en ilska mot nazism och satanism, bara det att det missförstås.

Vill man läsa deras texter, vilket kan ha sitt intresse eftersom Sveriges Radio gärna understryker den särskilda roll man har för folkbildning, demokratiska värden och respekt för mänskliga fri- och rättigheter får man i alla fall klart för sig att gruppen inte har som sin främsta ambition att stå upp för det öppna samhällets ideal.

Om nu Sveriges Radio anser det fint att sprida förståelse för dem som använder sig av nazisymbolik och om man vill legitimera vit maktmusik och visa att man står bakom de unga människor som skanderar dess texter, måste man göra det under en av julhelgerna? Kan man inte bara göra det en vanlig fredag? Och kan man inte låta bli att samtidigt hävda att de värden man står för gör programmen förmer än andras? När andra försöker dra gränser för att skydda demokratins ideal och värna respekten för människovärdet går Sveriges Radio i täten för att lansera vitmaktmusik som ett alternativ till dansen kring julgranen. Så går det när man är så rädd för att vara sipp att man inte kan orientera sig själv.