Hoppa till innehåll

Trappa upp stödet till Ukraina!

Nu är det dags att trappa upp stödet til Ukraina. Sluta tveka och agera fullt ut. Det kommer att bli budskapet på måndagsmötet i dag. 

Sverige måste i dag när Ukrainas utrikesminister besöker Stockholm. visa att vi kan gå i täten för Europas stöd till Ukrainas försvar och överlevnad som nation. Vi bör visa ledarskap istället för tveksamhet. Vi bör bidra till Ukrainas försvar med det moderna artilleri som vi i dag har tillgång till. Det bör förenas med stora ammunitionsleveranser som kan bidra till att Ukraina offensivt kan försvara sitt land och bekämpa rysk invasionstrupp. Vi bör förena stödet med artilleri med stöd i form av Stridsfordon 90 samt annan kritisk materiel. 

Sverige har med viss tvekan efter andra gett bidrag till Ukrainas militära försvar. Nu är det dags att vi gör det med viljan att Ukraina ska kunna besegra de invasionsförband som plågar landet, bombar dess städer och terroriserar dess befolkning. Ryssland har ingen rätt att befinna sig med militär trupp i Ukraina. Sverige har all rätt att med kraft stödja Ukraina försvara sitt land. 

Sverige bör nu också klargöra att vi i EU ska driva att Ukraina så snart som möjligt kan få en ansökningsprocess där medlemskapet beror på att man uppfyller kriterier men där integration av ekonomi och samhälle kan ske snabbare genom en rättstillämpning baserad på gemensam EU-rätt. Sverige bör tillsammans med de baltiska länderna gå i täten för försvaret av våra länder genom det försvar som Ukraina utför.