Hoppa till innehåll

Transaktionsskatt skadlig för tillväxten – pressmeddelande

– En skatt på finansiella transaktioner är enligt alla bedömare, inklusive EU-kommissionen, skadlig för tillväxten. Eftersom tillväxt är det enda som långsiktigt kan ta Europa ut ur krisen, är det naturligtvis direkt ansvarslöst att fördyra lån för investeringar och företagande, säger Gunnar Hökmark, ledamot av Europaparlamentet, efter omröstningen om en europeisk finansiell transaktionsskatt i parlamentets ekonomiska utskott i dag. 30 ledamöter röstade för och bara 11 röstade emot en sådan skatt.

– Det är uppseendeväckande att de varningar som bland annat ECB gång på gång upprepat ignoreras. Skatten skulle leda till att handeln flyttar från Europa samtidigt som det skulle bli dyrare för företag att försäkra sig mot valutarisker. Det ger varken fler nya jobb eller bättre fungerande finansmarknader, säger Gunnar Hökmark.

ECB-chefen Mario Draghi tog avstånd från förslaget när han besökte utskottet tidigare under dagen och underströk att skatten skulle destabilisera de finansiella marknaderna.