Hoppa till innehåll

Transaktionsskatt, greker och SWIFT

En av de mer underliga idéerna som har vuxit fram under senaste året är tanken på en global transaktionsskatt. Gordon Brown driver denna fråga intensivt. Vill man göra banklån dyrare är det ett sätt, men därför också kontraproduktivt om man vill få fungerande finansiella marknader, som har drivit på de senaste decenniernas unika tillväxt. En fråga som också dyker upp, vilka regimer ska ta del av dessa pengar och till vad? Om man gör det dyrare för fattiga länder att låna, ska pengarna då gå till de fattiga ländernas regimer, som ofta är korrumperade?

I dag börjar diskussionerna om Greklands ekonomi på Europeiska rådet. Frågan har tagit över de mer långsiktiga diskussioner som behövs men visar på det som också bör höra till en mer långsiktig inriktning av den europeiska ekonomin, nämligen tydligare och tuffare krav på offentliga budgetar coh krav på överskott i goda tider.

I Aftonbladet gick de svenska socialdemokratiska europaparlamentarikerna  till attack på SWIFT som deras företrädare i riksdagen godkände. Så det är ingen dålig bredsida mot de egna när man säger att de sålde ut Europa. Jag hoppas att vi idag ska kunna senarelägga omröstningen för att få fram garantier för att dataskyddet ska höjas.