Hoppa till innehåll

Tillbaka i Polen

I Warszawa för några dagars konferens med Timbro om marknadsekonomi och Europas utveckling. Resultaten när vi tittar tillbaka på vår historia är i det närmaste digitala. När muren och därefter järnridån föll valde olika länder olika strategi. Där man som tydligast valde marknadsekonomiska reformer har välfärden vuxit som mest och rättsstaten och det öppna samhället utvecklat sig som starkast.

För min egen del var jag här för första gången 1989 inför en minnesdag femtio år efter andra världskrigets utbrott den 1 september 1939. Det var ett annat och ett fattigt Polen.

Och 1990 var jag här med företrädare för just Timbro 1990 för att studera den marknadsekonomiska reformpolitik som växte fram och som av vänstern nedlåtande kallades” chockterapi”. Men valet för de polska ekonomer, som la grunden för välståndsutvecklingen, var enkelt. De konstaterade att tredje vägens politik leder till den tredje världen. Och dit ville man inte efter decennier av socialistiskt förtryck och fattigdom.

Jämför man Polen från då med Polen från i dag blir betygen över planekonomi och marknadsekonomi digitala. Det ena systemet gav fattigdom, håglöshet, förnedring och förtryck. Det andra har skapat utveckling, en snabb välståndsutveckling, stabil ekonomi även under krisens svåraste år samt en stark rättsstat, och måste sägas, en central roll i Europa. Det är inte så konstigt.

Marknadsekonomi har var den än prövats och utvecklats gett välfärd, välstånd och personlig frihet. När vi i dag blickar ut över världen ser vi hur globalisering och fri handel har bekämpat fattigdomen som ett samhällsfenomen i land efter land. När Polen blev fritt öppnades samtidigt, som en följd av planekonomiernas fall, den globala ekonomin upp. Fri handel och marknadsekonomi har gjort att antalet människor som lever i relativt välstånd har gått från 1 miljard människor då till nära 5 miljarder i dag.

Vi ser det spegelvänt i de flyktingvågor som nu möter Europa. Det är från de länder som marknadsekonomi aldrig har nått som förtrycket och fattigdomen har bestått. Och det är framförallt från dessa länder som människor i dag flyr, till öppna samhällen och marknadsekonomier.

Samtidigt ser vi i Sverige och i Europa en vänstervåg som än en gång vill bekämpa fri handel (motståndet mot ett frihandelsavtal med USA inte minst) som vill bekämpa privat företagande och vinster (den rödgröna regeringen i Sverige inte minst när det gäller välfärdsföretagande och även övrigt företagande ) och alla dem som vill reglera mer och höja skatter som en lösning på alla problem. De som tror man skapar välfärd genom höjda bidrag och höjda skatter förtränger att all välfärd bygger på det välstånd vi skapar.

Inför denna utmaning bör marknadsekonomins vänner inte stå handfallna. Det faktum att vi gång efter gång fått rätt och vänstern gång efter gång fått fel borde ge ett visst självförtroende och en förmåga att sätta agendan för debatten.