Hoppa till innehåll

Terrorismens offer och dess vänner

Denna morgon en minnesstund i plenum över det faktum att det nu snart är 70 år sedan Auschwitz befriades, med det slutliga avslöjande av det allra värsta ur europeisk civilisation. Det var nazismens förakt för människor och människors liv som ledde till en terror och till en förintelse av människor utan någon respekt för mänsklighet. Grymheterna avslöjade en fattighet hos dem som utförde och hos dem som ansvarade. Kanske är det så att det är och var en obegriplighet som kanske måste förbli obegriplig. Den logik som ledde till förintelsen bör vara förpassad till det som är bortom det mänskligt begripliga.

 

På vägen till parlamentet i dag noterade jag franska soldater på vakt utanför bland annat en judisk butik. Motsvarande gäller nu utanför judiska skolor och synagogor. Frankrike är i dag ett land som i spåren av morden värnar sig mot den terror som det handlar om, en terror som präglas av sitt hat mot det öppna samhället och av antisemitism. Terrorismen drabbar oss alla, och kan bokstavligen göra det, men har judar som ett särskilt mål. Inte för vad de gör utan för vad de är.

 

Terror handlar om två saker. Hotet om våld och död. Och den konkreta viljan att visa att man menar allvar genom våld och mord. Den kan förstöra samhällen genom att det civila samhällets tillit undergrävs och genom att rättsstaten undermineras. Terroristerna kan den vägen vinna inte bara genom vad de gör utan genom vad vi gör, och inte gör.

 

Det är för mig obegripligt hur det kan finnas framträdande personer, eller människor överhuvudtaget, som kan liera sig med terrorn och dess människoförakt.

 

Det är en beklämmande ironi att samtidigt som Europa ställer sig upp mot den terror som drabbade Charlie Hebdo och Paris så delar Jan Myrdal ut Leninpriset, i år uppenbarligen till Mikael Wiehe. Lenin var den första 1900-talsledaren som utvecklade den politiska terrorismens teori. Att döda så många att ingen vågar vara emot. Lenin beordrade mord och avrättningar av bönder, företagare, präster, det må ha varit barn, kvinnor och män. Det var Lenins strategi och så lades grunden för den sovjetiska terror som fängslade och mördade människor i decennier. Att genom föraktet för människoliv tvinga fram ett förakt för demokratin och lägga grunden för den totalitära diktatur som under mer än 70 skar sönder ett helt samhälle, nämligen det ryska och de samhällen som lades under det sovjetiska förtrycket.

 

De som delar ut Leninpriset, och de som tar emot det, bör inte delta i manifestationerna mot den terror vi idag vill värna Europa emot. De står på terrorns sida. De till och med hedrar den samtidigt som vi hedrar dess offer. De tillhör dem som vi manifesterar emot.