Hoppa till innehåll

Tårgasen står som en dimma kring Europaparlamentet

Just nu visar europeiska hamnarbetare sitt förakt för demokratin. I dag kom jag lite före klockan två till Strasbourg. Efter en dryg timmes bilfärd gick det att komma fram till en bakdörr till Europaparlamentet.

Hamnarbetarna blockerar, iklädda regnkläder och jackor, tillträdet till Europaparlamentet i Strasbourg som under de kommande dagarna ska debattera och besluta kring ett direktiv om konkurrens för hamntjänster. De bränner bilar, slänger knallskott och brandbomber mot parlamentet och avspärrningarna kring det.

Det är som en medeltida belägring med gallergrindar nerfällda och poliser på barrikaderna för att hindra demonstranterna ta sig in. Runt om flockas hamnarbetare på gator och gränder, medan vattenkanoner och tårgas håller dem på avstånd. Hamnarbetarna är klädda för att stå emot detta och de har med sig brandbomber av olika slag samt flaggor från olika länder. Det är ingen tvekan om att detta är en organiserad aktion över nationsgränserna. Det väcker frågan om hur frågan hur svenska hamnarbetare ställer sig till det upplopp som nu pågår. De borde ta ansvar och ta avstånd från det som nu pågår. Utan någon ursäkt eller försök till förmildrande omständighet. Att attackera demokratin kan aldrig ursäktas.