Hoppa till innehåll

Syrizas valseger en ny grekisk tragedi- Artikel Norran

Missuppfattningarna om vad som ligger bakom utvecklingen i Grekland läggs nu som en grund för landets framtid. Det är illa för Grekland och allvarligt för Europa.

Det är inte och har aldrig varit vare sig Bryssel eller Berlin som har tvingat fram besparingar och reformer. Det är den grekiska ekonomins förmåga, och oförmåga, till tillväxt och sysselsättning som har lett landet fram till den ruin man såg för några år sedan, och som då kunde ha slutat i en samhällskollaps, och som ledde landet till en långvarig överkonsumtion finansierad med lån och ständigt växande skulder.

Det var inte Bryssel, Stockholm, London eller någon annan än de grekiska regeringar som under årtionden lovade högre löner, högre bidrag och högre pensioner utan att det fanns ett ekonomiskt välstånd bakom. Utan det var så man lånade till ett välstånd som inte fanns och gjorde den egna ekonomin beroende till andras lån.

Det är på en upprepning av denna politik som Syriza och andra vänstergrupperingar gått till val, påhejade av den europeiska och svenska vänstern. Förhoppningen om att verkligheten kan trollas bort genom mer av samma politik, som så länge fortgått utan kritik, har även denna gång kunnat utvecklas utan kritik.

Många beskriver nu det som har hänt som att grekerna har sagt nej till förnedring och fattigdom.

Det är fel. De har på nytt sagt ja till den politik som ledde till samhällsekonomiskt kaos och fattigdom. Det kan inga andra, vare sig i Bryssel, Berlin eller Stockholm göra något åt. Det har inte funnits någon annan att skylla på. Än mindre nu.

Lika lite som krispolitiken in i krisen ledde till en kritisk granskning, lika lite granskas nu den politik som vore en upprepning och som skulle föra Grekland ännu djupare in i sin skuldfälla, med skillnaden att andras vilja att finansiera ett land som inte vill betala sina lån är begränsad.

Det finns ingen snabbare och mer tvingande väg in i den drakoniska åtstramningen än en spenderpolitik som bygger på tron att man kan finansiera höjda bidrag och ökade offentliga utgifter med lån. När pengarna tar slut finns det till slut inga pengar.

Det är därför Syrizas valseger är en ny grekisk tragedi. Syriza kommer inte återge grekerna sitt självbestämmande utan kommer att skuldsätta landet ännu mer och underminera välfärden ännu mer. Syriza kommer kanske kunna få in en liten del pengar genom höjda skatter, som slår ut jobb och företagande, för att kunna betala väsentligt mer ökade bidrag, löner och pensioner. Det kommer inte förändra huvudproblemet att Grekland har för lite inkomster i förhållande till de utgifter man levde på tidigare, en politik Syriza nu vill återinföra.

Gunnar Hökmark, delegationsledare moderaterna Europaparlamentet