Hoppa till innehåll

Sydsvenskan: ”MP agerar som sheriffen av Nottingham”

Debattartikel publicerad i Sydsvenskan den 4 april. Läs även den här.

Aktuella frågor. En EU-skatt på finansiella transaktioner skulle inte bara drabba de rika, som MP hävdar, utan leda till högre kostnader för vanilga bankkunder, skriver Gunnar Hökmark (M), vice ordförande för EU-parlamentets största partigrupp, EPP.
Europaparlamentarikern Carl Schly­ter (MP) och riksdagsledamoten Annika Lillemets (MP) skrev under Aktuella frågor (26.3) om den finansiella transaktionsskatten, även känd som Tobinskatt.

De skriver bland annat att ”en pytteliten EU-skatt på finansiella transaktioner kan dra in över 200 miljarder euro per år”.

Först och främst är det intressant att de annars så EU-skeptiska miljöpartisterna nu vill ge EU beskattningsrätt med ett första ”pyttelitet” steg om 200 miljarder euro.

Istället för att prioritera bland EU:s utgifter vill de höja skatten för sparare och bankkunder och mer än fördubbla budgeten.

Det är inte de ”rikaste av de rika” i form av finansmän och banker som skulle betala denna skatt, utan de vanliga kunderna eftersom nya skatter på finanssektorn leder till högre avgifter och därmed större kostnader för den enskilde spararen.

Det är inte fråga om en Robin Hood-skatt. Miljöpartisterna agerar snarare som sheriffen av Nottingham, som vill beskatta alla.

Men det är inte bara genom höjda avgifter som bankkunderna kommer att drabbas. Den reala ekonomin påverkas också.

Varför?

Jo, en skatt på transaktioner kommer att göra handel och investeringar dyrare. Det blir dyrare såväl för Volvo och Ericsson som för småföretagen att inve­stera i nya jobb, och det blir dyrare att importera livsmedel till Sverige. Det drabbar arbetstagare och konsumenter.

Men de som drabbas mest är världens fattiga ekonomier, eftersom dessa för att ta sig ur fattigdomen är särskilt beroende av utländska investeringar och handel.

Som om detta inte vore nog innebär det beslut som Schlyter, tillsammans med de svenska socialdemokraterna i Europaparlamentet, har stött att transaktionsskatten skall införas ensidigt på EU-nivå.

Resultatet av en sådan politik vet vi, eftersom samma sak gjordes i Sverige på 1980-talet. Det blev en succé – för London, dit handeln flyttade. Samma sak skulle ske igen, men nu från Europa till Wall Street och Shanghai.

GUNNAR HÖKMARK

Etiketter: