Hoppa till innehåll

SvT och Libanon

[BILD1]I Sveriges Televisions Aktuellt nu ikväll hävdades att den Syrienstödda Hizbollah står emot den amerikanskstödda libanesiska regeringen, som om de vore jämbärdiga krafter med legitimitet från utomstående krafter som vill intervenera i Libanon.

Nu är det för det första inte så att Hizbollah är Syrienstött. Det är en shiamuslimsk revolutionär rörelse som är den iranska regimens företrädare i Libanon. Deras stöd kommer mer än något annat från Iran. Den libanesiska regeringen är inte mer USA-stödd än den är EU-stödd eller svensk stödd. Det är en demokratiskt utsedd regering som Hizbollah, den iranska regimen och Syrien gärna vill kasta över ända. Den har sitt stöd från demokratiska länder eftersom den är en legitim och demokratiskt utsedd regim.

Med några få enkla ord och med hjälp av en förvånande okunskap lyckades Sveriges Television likställa en demokratisk regering med de krafter som vill vända den demokratin över ända med hjälp av Iran och Syrien. Det är den ytligheten som överlag gör det svårt att se och förstå Mellersta Östernkonfliktens mer djupgående drivkrafter och konflikter.