Hoppa till innehåll

Sverigedemokraterna riskerar Sveriges ledning

Frågan om Sverigedemokraterna dyker upp från gång till gång, efter opinionsmätningar och efter deras olika framträdanden. Det är inte deras politik i enskilda sakfrågor som skiljer ut dem. Deras överbudspolitik följer i princip samma logik som Vänsterpartiets.

Skillnaden mellan dessa två partier och andra är att deras förslag ständigt bottnar i att skilja ut människor som kollektiv. Och det är inte bara de som kommer från andra länder som kollektiviseras. Det blir vi alla, oavsett om vi anses tillhöra ”vi” eller ”dom”. I Sverigedemokraternas människobild är det inte individer vi möter utan personer som kan reduceras till att vara delar av ett kollektiv som ska ställas mot andra människor om de tillhör ett annat kollektiv.

I den valrörelse vi nu är uppe i är de ett större hot mot nya jobb än något annat eftersom de i värsta fall kan skapa en osäkerhet kring ekonomisk politik och stödja rödgröna utgiftslöften som drabbar jobben som vi ser i så många andra länder.

Sverige har nu den unika positionen att ha Europas starkaste ekonomi och jobben på väg uppåt. Den tätpositionen för Sverige bör vi inte riskera, lika lite som vi bör riskera framväxten av nya jobb.