Hoppa till innehåll

Sverige ställer sig självt i gråzonen

Sveriges svar till Frankrike närmar sig en förolämpning gentemot ett land som är drabbat av en krigföring som riktar sig inte bara mot Frankrike utan också mot oss själva. Frankrike vill liksom en lång rad andra länder bekämpa Daesh för att stoppa, hindra och eliminera dess terror, mot miljoner människor i Syrien och Irak och mot Europa.

 

Det är ett band av banditer, ligister och mördare som i namn av en religion våldtar, förslavar, bränner, korsfäster och utrotar hela byar. Som i fanatism angriper en europeisk storstad för att systematiskt mörda så många som möjligt. Och Sverige erbjuder transportflyg och stabsofficerare.

 

Det är mer en signal om att vi inte vill delta i användning av nödvändigt militärt våld mot dem som mördar och torterar. Margot Wallström säger nu i praktiken att Sverige inte vill delta i de militära aktioner som är nödvändiga och som måste genomföras, skyller på vad hon menar är en gråzon men överlåter till andra att utöva militärt våld för att stoppa Daesh.

 

För några dagar sedan dömdes två ISIS-krigare i Sverige till långa fängelsestraff. Sveriges statsminister kommenterade detta med att det visar att det ”inte är OK” att massmörda människor. Kanske ser Wallström lika lätt på det som nu sker där Daesh dominerar. För dem som lever under dess hot och dess mördande finns ingen gråzon men väl ett antal stater som är villiga att bekämpa mördandet.

 

Med Margot Wallströms utrikespolitik blir vår signal att vi inte är beredda att själva delta i försöken att stoppa dem som förslavar och våldtar kvinnor i en unikt omfattande och organiserad skala samtidigt som de avrättar och utan hänsyn eliminerar dem liksom alla andra som står i vägen för dem. Därmed visar den rödgröna regeringen vad solidaritet är och vad vi förväntar oss av andra när vi drabbas. Det är inte bara skamligt utan dålig säkerhetspolitik. Vi underminerar styrkan och förtroendet i den solidaritet som medlemsstater i Euroepiska Unionen förväntas stå för. Vi ställer oss själva i gråzonen mellan dem som agerar mot omänskligt våld och dem som inte gör det.