Hoppa till innehåll

Sverige kan inte påverka utan EU- slutreplik Aftonbladet

När Ryssland ställer sig på samma sida som den syriske diktatorn Assads sida i terrorn mot den egna befolkningen måste omvärlden och Europeiska unionen reagera med kraft. Samme Putin som börjat kriget i Ukraina bidrar nu till terrorn mot Syriens folk. Det syftar i båda fallen till att destabilisera Europa.

När jag i AB skrev att EU:s ”utrikeschef ” Federica Mogherini därför måste vara tydlig mot Ryssland och följa den skarpa kritik som utrikesministrarna uttryckt menar Markus Göransson att det är ett korrekt men senkommet krav. Det är svårt att förstå eftersom att det är nu Ryssland går in med trupp för att stödja Assad.

Markus Göransson menar att mer borde gjorts tidigare. Där är vi av samma mening. Det internationella samfundet borde reagerat mot Assads krigföring och man borde ha upprättat flygförbudszoner för att skydda goda krafter. Detta har misslyckats till följd av Ryssland men också på grund av obeslutsamhet i Washington och London.

Det hade varit lättare att beväpna oppositionen om det funnits en tydlig bild av vilka som borde ha fått stödet. En stor del av de vapen som har tillförts regionen har hamnat i händerna på dem som inte borde ha dem. I avdelningen efterklokhet bör också sägas att jag och andra moderater har agerat för att omvärlden skulle skydda civilbefolkning och stödja ett Syrien utan Assad.

Att Sverige ensamt kan påverka situationen tyder på övertro på svenskt inflytande i världen. Genom Euroepiska unionen kan vi agera. Det var vad min artikel handlade om.

Gunnar Hökmark

Delegationsledare moderaterna Europaparlamentet