Hoppa till innehåll

Svagare socialdemokrati ger V och Mp dominans

Det märks att socialdemokratin står svagare än någonsin tidigare. Det är de röda och de gröna som tagit över budgetprocessen. Det märks inte minst när det gäller försvaret. Den nerskärning som drabbar försvaret innebär att Sverige kommer tvingas ge upp Afghanistan-insatsen men också dra ner på andra ambitioner när det gäller att bidra till säkerhet och stabilitet i vår del av världen. Det kommer tvinga fram en nerläggning av några viktiga materielprojekt.

Miljöpartiet har fått igenom höjda bensinskatter, kilometerskatt på lastbilar och en förbifart av hela Förbifart Stockholm samtidigt som järnvägssatsningen sker med miljarder som inte finns i statsbudgeten.

Vänsterpartiet får igenom sin säkerhetspolitiska och försvarspolitiska syn samt slagen mot det som kallas förmögna men i grunden handlar om vanliga inkomsttagare framförallt våra storstdsområden. Där är boendet dyrare och då bestraffas man, som Mp har sagt sig vilja göra.

Allihopa får igenom en politik som riktar sig mot företagare samtidigt som man vill värna om företagen. Men det blir inte företag utan företagare, hur mycket man än vill. Ökade bidrag och höjda skatter med närmare 25 miljarder. Det första året. Den som tror att detta är slutsumman kan gärna kommentera detta här. Jag är nyfiken på om någon kan tro att de rödgröna som varit emot de genomförda skattesänkningarna under mandatperioden skulle göra slut på skattehöjningarna det första året. Det de presenterar i dag är istället en politik som kommer att prägla de kommande åren. Det blir skattehöjningar och ökade bidrag till det vänstern vill kontrollera.

Läs mer i samma ämne: SvD1, SvD2, SvD3, DN1, DN2, DN3, DN4, Expressen1, Expressen2, Expressen3, GP1, GP2, GP3, HD, HD2, Aftonbladet.