Hoppa till innehåll

Strasbourg och CIA

Har precis anlänt till Strasbourg, eller rättare sagt för någon timme sedan. Har hunnit med ett möte med EPP-ED presidency och nu gruppmöte inför en vecka som kommer att handla om CIA, återvinning, diskussion inför Europeiska rådets möte i Berlin samt lite annat.

[BILD1]Strasbourg är en trevlig och vacker stad men det tar mellan 6 och 8 timmar att ta sig hit från Stockholm, det är som om vi svenskar hade propsat på att Europaparlamentet skulle ligga i Kalmar eller i Uddevalla, inget ont om någon av städerna men det skulle bli svårt för en ledamot från Frankrike att ta sig dit under någorlunda rimlig tid.

CIA-debatten kommer i grunden handla om partipolitik kring europeisk syn på USA. Så bör inte viktiga frågor om rättstaten hanteras. Och i en rättstat dömer man inte av frågor som dessa genom partipolitik och röstning utan genom rättstatens institutioner. Det devalverar de övergrepp som har gjorts samtidigt som Europaparlamentet går in i frågor som parlamentet saknar rättslig kompetens för. Frågor om hur medlemsstaterna hanterar hemlig information och hur underrättelseverksamheter är organiserade är vare sig EU-kompetens eller parlamentets.

I Sverige har vi haft en granskning av de organ som är behöriga, nämligen KU och Justitieombudsmannen som båda har riktat stark kritik till hur frågan om utelämnande av två egyptiska medborgare gick till. Mycket stark och välförtjänt kritik. Men Sveriges regering och dess myndigheter svarar inte inför Europaparlamentet. Det är den utgångspunkten som gör denna debatt konstig.