Hoppa till innehåll

Stoppa socialdemokraternas skadliga EU-politik – replik i GP

Marita Ulvskog (S) och Stefan Löfven (S) driver på för att svensk välfärd, familjepolitik och arbetsmarknad ska regleras från Bryssel. Det är inte, som Marita Ulvskog skriver, “klassisk socialdemokratisk politik”. Nu måste Socialdemokraterna stoppas i sitt försök att flytta makt över viktiga vardagsfrågor från Sverige till EU, skriver Gunnar Hökmark (M)

Replik

EU:s sociala pelare, 27/4

På GP Debatt påstår Marita Ulvskog att Socialdemokraterna vill ”göra den politik som vi har gemensamt inom unionen mer ansvarsfull”. Det är fel. Den Europeiska unionen bestämmer i dag inte över svenska välfärdsfrågor. Det gör man i vår riksdag, i våra kommuner och i våra landsting. Lönesättning görs upp mellan arbetsmarknadens parter och det finns i Sverige ingen minimilön.

Det Socialdemokraterna driver på för är att genom lagstiftning reglera detta från Bryssel. Vid upprepade tillfällen har Socialdemokraterna röstat för detta i Europaparlamentet och tidigare i år gick de så långt att de svart på vitt röstade för att det som nu krävs är “konkreta och specifika verktyg” som lagstiftning och finansiella instrument. Det är det Stefan Löfvens toppmöte i november handlar om.

Annan sida av S-ploitiken

Det som däremot har varit tidigare socialdemokratisk politik är att vilja stänga Sverige för den som vill komma hit och arbeta. Det var det som skedde 2005 när Byggnads skanderade “Go Home” till lettiska byggarbetare och det var det som skedde när den tidigare LO-utredaren Ingemar Göransson i SVT beskrev lettisk arbetskraft med att “Det är som att bära ut sopor. Det tar aldrig slut. Man kan å andra sidan inte sluta bära ut sopor för då blir det sopor överallt.”

Varken människor i Sverige, Lettland, Spanien eller Nederländerna vill att EU beslutar om socialpolitik. För vi har alla våra egna traditioner och förutsättningar. Däremot behöver EU vara starkt i att möta våra gemensamma utmaningar. Ett allt mer auktoritärt Ryssland. En tuffare konkurrens från hela världen. Flyktingströmmar och finansiell stabilitet likaså.

EU är helt avgörande i vår möjlighet att möta framtiden starkt och framgångsrikt. Det hotas av Löfven när han vill flytta frågor som måste bestämmas nationellt till Bryssel.

Gunnar Hökmark (M)

Europaparlamentariker