Hoppa till innehåll

Stockholm och Norrköping

[BILD1]Stockholm är förmodligen en av världens vackraste städer. Man kan invända att Österlen, fjällvärlden eller västkusten är ännu vackrare men det är ett jämföra äpplen med päron, de är alla ihopa, liksom för övrigt Bjärehalvön ( det gäller att täcka upp sig ) liksom många andra platser enastående på sina skilda sätt. För min del började dagen i högsommarvärme vid Djurgårdsbron, timmarna innan Stockholm Maraton stänger staden.

Efter en del reflektioner om det ena och det andra, jag såg att Carl Bildt citerades från sin blogg att regeringskansliets fest och föreställningen med Fredrik och Carola var rörande vilket påminde mig om att Carl nog lättare än många andra kan bli rörd när [BILD2]andra tar tillvara sina möjligheter inom sångens värld, han har själv en ofullbordad karriär som kunde ha sett sin början i Bert Karlssons studio, ett tillfälle som nog snarare satte punkt för alla sådana möjligheter, tog jag vägen till centralstationen och tåget till Norrköping, som också är en [BILD3]av Sveriges vackraste bygder, åtminstone på sommaren.

Där är det unga moderater som har sommar läger och före fotbollen ska jag agera, och det är nog bäst så, att det är före och inte under fotbollsmatchen.

Media världen över handlar i dag om G8 mötet och om det var lyckat eller ej, på Aftonbladets sida tycker man på sedvanligt sätt det är lite omoraliskt att rika länder träffar varandra. Aftonbladets ledarskribenter som alltid brinner, för något, tycker inte riktigt om att den rika världens länder träffas. Varför det kan man fråga sig?

Samma inställning har de som försökte hindra deltagarna att mötas på G8 mötet. På vilket sätt blir världen bättre av att man inte träffas och talas med varandra, i alla upptänkliga konstellationer, om man vill uppnå ett agerande som förenar de rika länderna i kampen mot klimatförändringarna och för att bistå Afrika. Det faktum att man inte uppnådde allt är ju inte ett argument för att inte träffas och en hel del uppnådde man vilket framgår av det tyska ordförandeskapets hemsida. är ju snarare ett skäl för att träffas åter om man inte har föreställningen att ett möte i Europa leder till att alla tänker som européer.

Men frågan om överenskommelsen om klimatförändringen bör inte skyla det faktum att den fråga som allra mest låg över detta möte är hur världens stora länder och ekonomier ska möta ett nytt och mycket rikare Ryssland, som medvetet använder sin nya rikedom till säkerhetspolitiska mål. Kosovo, missiler, demokratins urholkning, en aggressivare och mer hänsynslös inställning till andra länder, blockader mot vissa och aggressivitet mot andra. Mot den bakgrunden är det viktigaste inte bara det man kommer överens om utan också det budskap man ger Kreml och Putin.