Hoppa till innehåll

Stämma med Stockholmsmoderaterna och valet i Frank

[BILD1]Gårdagskvällen ägnades åt Stockholmsmoderaternas stämma med debatt kring bland annat kultur och arbetsrätt, med beslut att utreda frågor om proportionalitet och sympatistridsåtgärder.

Under dagen blir det fortsättning på det och resa till Umeå där Samfundet Sverige-Israel har årsmöte.

Den stora händelsen denna helgen, vid sidan om dessa två aktiviteteter självfallet, är annars den första omgången i det franska presidentvalet. Av allt att döma kommer Nicolas Sarkozy att vinna denna omgång med Segolene Royal som tvåa och Francois Bayrou som tre. Det innebär i så fall att Le Pen inte kommer vidare som vid förra presidentvalet men alla bedömare är å andra sidan ense om att han har ett större stöd än i mätningarna. Och å andra sidan räknar man med att Bayrous väljare till hälften är socialister, som kanske väl vid valurnan inför de utsikter som nu finns röstar på Royal. Resultatet i nästa omgång avgör vem som blir Frankrikes näste president men om det blir Sarkozy och Royal som går vidare lutar det åt Sarkozy, men å andra sidan vet man ju inte riktigt hur de andra kandidaternas väljare gör.

För Frankrike kan presidentvalet i vilket fall som helst bli en befrielse efter åren med Chirac som har inneburit att man inte kunnat och inte velat bidra till de reformer som behövs både i Frankrike och Europa. Det kommer bli möjligt med Sarkozy även om Turkietfrågan blir väsentligt mycket svårare.