Hoppa till innehåll

Ställningstagande att han inte försvarar – replik i Expressen

  • av

Miljöpartiets förra språkrör och nuvarande Europaparlamentariker Peter Eriksson anser inte att vice statsminister Åsa Romson håller måttet som miljöminister mot bakgrund av hennes affärer kring illegal bottenfärg, gråvattenutsläpp i Östersjön samt inköp av gröndiesel för privat båtfart och uppvärmning.

Annars hade han rimligtvis svarat någonting på min fråga om hur han ser på henne mot bakgrund av att han och Mp ville underkänna hela EU-kommissionen på grund av att den spanske kommissionären Canete ägt knappt 3 % i företag med mindre än 15 anställda som lagrar olja för skeppsfart.

Just därför blev det intressant att veta hur Eriksson och andra ser på Sveriges vice statsminister och miljöminister Åsa Romson som brutit mot svensk miljölagstiftning och inte lyckats förklara sina oljeaffärer med skattebefriad grön diesel, eller den illegala bottenfärgen och utsläppet av gråvatten.

Min fråga var om Europaparlamentets miljöpartister anser att Romson håller måttet som miljöminister mot bakgrund av att de underkände kommissionen i sin helhet på grund av Canetes lagliga ägande av ett företag som lagrar just sådan olja som Romson på felaktiga grunder köpt skattebefriat.

Erikssons svar blev ett angrepp på mig och på hur allvarligt ett tidigare lagligt ägande av en del av ett företag som lagrar olja är. Men inget försvar av Romson som min artikel handlade om. Nu är det dags att Stefan Löfven svarar på frågan. Eriksson har ju gjort det.

GUNNAR HÖKMARK,
delegationsledare Moderaterna Europaparlamentet

Publicerad i Expressen den 26 oktober 2014