När det svenska erkännandet kom var Kina ett fattigt land långt borta och Europas och USA:s ekonomier dominerade den globala världsordningen och dess institutioner. Nu är Kina med sin statskapitalism och snabbt växande ekonomi, ett reellt hot mot den internationella rättsordningen, regler för handel och internationell samverkan som västvärlden gemensamt byggt upp. Vi måste lära oss att hantera detta och vi måste lära den kinesiska regimen hur den måste förhålla sig till fria länder.
Kinas allt starkare ställning globalt är resultatet av ekonomisk tillväxt som nu förenas med en aggressiv utrikespolitik med företagsköp, investeringar i infrastruktur och industrispionage. Sedan 2017 är alla kinesiska medborgare enligt lag förpliktade att bistå regimen när det gäller säkerhetspolitik, underrättelseverksamhet och spionage. De använder friheten i fria samhällen till att utveckla förtryckets logik där.
Problemet för svensk del är att vi allt för länge sett Kina som det fattiga landet långt bort som det var för 70 år sedan.
Den förlegade bilden av Kina är något som allt fler nu börjar överge men det är dags för Sverige att också börja föra en ny politik utifrån detta.
Då vi också var ett av de första länderna som erkände Kina och det första att upprätta diplomatiska förbindelser, har Sverige en ännu större anledning att nu vara ett land som går i täten för att på en gång slå fast de gränser som gäller för Kina, de krav vi ställer och de möjligheter som Kina har om man deltar i den globala ekonomin på de villkor som där måste gälla för alla.
Sverige bör därför genom EU och inom ramen för OECD bidra till en politik som förenar den fria världen i gemensamma krav på Kina, på de regler som måste gälla för fri handel och den respekt som Kina måste visa suveräna stater och människors rättigheter. Vi får aldrig vika när det gäller att kritisera diktaturen och förtrycket.
Här hemma måste vi tydligt markera när den kinesiska staten, genom sin ambassad försöker lägga sig i hur våra ministrar sköter sina uppdrag. Vill de fortsatt ha möjlighet att med kinesiska företag investera i den fria världen, måste de respektera vår demokrati, vårt öppna samhälle och den öppenhet som här gäller. Företag i Sverige får aldrig verka för diktaturens krav.
Det är dags för Sverige att gå i täten för en nykter europeisk Kina-politik.