Hoppa till innehåll

Sovjetunionens fall började i dag för 20 år sedan

Den 19 augusti 1991 började slutet på Sovjetunionen. Men när det började var det ingen som visste om det var slutet eller en återgång till en hårdare mer stalinistisk ordning. Det var kuppmakarnas tanke. Men deras planer hade underminerats av andra tankar, om att även människorna i de sovjetiska republikerna och kärnan i form av Ryssland kunde ha demokrati. Tidigare när förtrycket hade slagit till fanns det ingen tro på något annat. Denna gång hade man sett hur de baltiska folken hade stått emot den råa makten och man visste att en hel värld följde skeendet, både i Moskva och i de baltiska staterna.

Och så plötsligt föll allt som ett korthus. Därför att till slut är varje diktatur ett korthus. När rädslan hos de förtryckta försvinner och övermodet hos förtryckarna tryter har diktaturen inget mer som håller den samman.

Den 25 augusti, några dagar senare, kom jag att gå igenom barackerna vid den stora flygbasen i Tartu. Där satt soldater som inte längre hörde hemma någonstans. Demoraliseringen när förtrycket är borta i en diktatur bland förtryckarnas trupper är omfattande. Och plötsligt fanns inte det Sovjet som hållit världen i skräck, terror och kallt krig under decennier.

En dag att minnas. Och det finns få saker värda att fira som Sovjetunionens fall under de veckor som följde den 19 augusti. Enskilda människors mod och en omvärlds medvetenhet. Förändrade världen till det bättre.