Hoppa till innehåll

Socialister vill stoppa vård över gränser

Det sa moderaternas delegationsledare i Europaparlamentet Gunnar Hökmark när han på måndagen talade på ett moderat möte i Lund.

– Det är den tidigare danske socialdemokratiske statsministern Poul Nyrup Rasmussen som leder de europeiska socialisternas motstånd mot patienters fria rörlighet. Det innebär också att han vill dra en gräns mellan Sverige och Danmark som EU-domstolen redan en gång har upphävt.

– I Öresundsregionen vore det helt självklart med öppenhet över gränserna. Varför ska danskar som kan få bra vård i Sverige nekas om de samtidigt stärker den svenska sjukvårdens ekonomiska resurser. Och varför ska sjuka svenskar stå i köer när de kan få sjukvård i Köpenhamn? Varför ska det vara kortare avstånd från Lund till Göteborg än till Köpenhamn? Varför ska inte Europas patienter få uppleva den frihet som vi anser självklar på alla andra områden?

– Europas socialister, inklusive de svenska socialdemokraterna, vill upprätthålla den gamla tidens gränser för att hindra människor att ta del av den nya tidens sjukvård. Det drabbar både patienter och sjukvården som sådan, sa Gunnar Hökmark.

För mer information:
Gunnar Larsson
+32 497 91 51 89