Hoppa till innehåll

Socialdemokratin i Europa har problem

En dag i parlamentet som präglas av många gratulationer till valresultatet. Det som noteras framförallt är att en regering som i svåra kristider har tagit tuffa beslut också har blivit omvald samt att den svenska socialdemokratin, som en gång ansågs vara starkast i Europa, har förlorat så tydligt.

Det är inte bara i Sverige som socialdemokraterna har problem. Det är ett europeiskt mönster. En politik som syftar till att reglera människors vardag och som vill styra över näringsliv kunde fungera när nationalstaten satte skyddande gränser men inte när människors möjligheter stärks genom mångfald och öppna gränser.

Eftermiddagen handlar för mig om diskussioner kring det nya bredbandspaketet som kommissionen föreslår liksom diskussioner med europeiskt och amerikanskt näringsliv om den digitala utvecklingen på lite sikt. Samtidigt blir det diskussion i vår grupp kring upphovsrätter och copyright, en illustration till hur viktigt det är för den digitala marknaden att utveckla och reformera upphovsrätten till den digitala tiden.