Hoppa till innehåll

Socialdemokraterna flyttar makt till Bryssel – artikel Norrtelje Tidning

  • av

Sverige ska verka för en sammanhållen och stark union, inte ett EU som splittras genom centralstyrning. Nu behöver vi tillsammans stoppa Socialdemokraternas skadliga Europapolitik.

Socialdemokraterna fortsätter att driva på för att flytta makt över svensk välfärd till Bryssel. I riksdagens EU-nämnd har de röstat för att driva på för att allt från minimilön, arbetsförhållanden, anställningsformer, mammaledighet, pappaledighet och arbetstid ska regleras av EU. Nu måste statsminister Stefan Löfven och Socialdemokraterna backa innan det är för sent.

Det handlar om att skapa en “Europeisk Pelare för Sociala Rättigheter”. Med andra ord att beslut om sociala rättigheter ska flyttas från Sverige till Bryssel. I Europaparlamentet har Socialdemokraterna gått så långt att de den 19 januari röstade för krav på lagstiftning från EU. I Sverige har statsminister Stefan Löfven bjudit in till ett EU-toppmöte i november tillsammans med EU-kommissionens ordförande för att rita upp vägkartan för att projektet ska bli verklighet.

Förslaget som Socialdemokraterna nu hejar på presenterades i form av en rekommendation i slutet av april av Kommissionen och röstades igenom av Socialdemokraterna i Europaparlamentet i januari. Tydlig skrivelse om minimilön finns med. Socialförsäkringspolitik. Allt det som Sverige sedan vi gick med i den Europeiska unionen enigt har slagit fast är nationell kompetens. Trots detta är de svenska Socialdemokraterna pådrivande. I en tid då de allra flesta inser att EU ska fokusera på de stora och de gemensamma frågorna driver alltså den rödgröna regeringen på för en centralisering av välfärd.

I samma riktning och med hjälp av samma stöd har de även presenterat ett förslag om föräldraledighet som innebär att regelverket för föräldraledighet ska bestämmas på europeisk nivå. Konkret innebär det att EU vill besluta om att ytterligare kvotera Sveriges föräldraförsäkring med en månad och att EU tar över beslutande om hur föräldraförsäkringen ska utformas. Det är den här politiken den rödgröna regeringen med Socialdemokraterna i spetsen jobbar för.

I samma riktning och med hjälp av samma stöd har de även presenterat ett förslag om föräldraledighet som innebär att regelverket för föräldraledighet ska bestämmas på europeisk nivå.

Välfärden blir inte bättre för att EU bestämmer över den. Välfärden och välfärdssystemen utformas i olika länder beroende på olika värderingar, traditioner, prioriteringar och ekonomiska förutsättningar. För de flesta svenskar, och det gäller motsvarande för medborgarna i andra länder, tillhör välfärden just de frågor som vi inte vill och heller inte behöver kompromissa om.

Socialdemokraternas nya EU-politik leder till nya motsättningar mellan medlemsländer med skilda sociala modeller och kommer innebära att vi i Sverige tvingas kompromissa med uppfattningar från Irland, Frankrike och Polen om familjepolitik och arbetsmarknad. Det försvagar EU och Sverige.

Sverige ska verka för en sammanhållen och stark union, inte ett EU som splittras genom centralstyrning. Nu behöver vi tillsammans stoppa Socialdemokraternas skadliga Europapolitik.

Gunnar Hökmark

Delegationsledare för Moderaterna i Europaparlamentet