Hoppa till innehåll

Socialdemokraterna ett partsintresse för sin egen makt

s loggaSer att SCB presenterat nya siffror för användningen av hushållsnära tjänster. Den snabba utvecklingen påminner om hur det har gått med andra reformer som socialdemokrater bekämpat. En gång var privata barndaghem en social katastrof. Sedan var fristående skolor det. Och valfrihet inom sjukvården skulle leda till att sjuka kastades ut ur sjuksängarna.

Ja, rätt ofta har socialdemokratisk motståndsrörelse mot människors möjlighet att välja påmint om bröderna Grims sagor, eller skräckfilmer i vår tid. Nu är det ingen som vill avskaffa privata barndaghem, tvärtom vill socialdemokrater sitta i styrelsen för dem. Friskolorna understryker s att de gärna vill ha och möjligheten att välja läkare likaså, fast, självklart, alltid på ett litet annat sätt så den enskilde kan välja mindre.

Och så har vi avregleringen av Apoteken som skulle underminera välfärden bara genom det faktum att det går att köpa Alvedon lite här och där och att Apotek är öppna även när barn blir sjuka mitt på natten.Och så har vi utvecklingen av hushållsnära tjänster som nu omfattar 440 miljoner med en fördubbling från förra året. Det innebär inte bara fler jobb utan också att svarta jobb blivit vita. Det som är så konstigt, om man får säga så, är hur något som kan vara så dåligt innan blir så bra när det är verklighet att socialdemokrater accepterar det. Antingen är det för att de tror att det blir sämre för människor för varje steg mot ökad valfrihet vi tar eller så är det för att de beklagar varje steg av ökad valfrihet som innebär att människor får mer att säga till om och politiken mindre men inser att de inte kan göra något åt det när steget väl är taget.

Om det vore det första vore det mer hedervärt, om de trodde en sak och inser att de har haft fel, gång på gång. Men om det istället är så att de gång på gång vill behålla makt som de inser att de inte vågar ta tillbaka är det mindre smickrande. Då handlar det om vem som ska få bestämma över vår vardag. Socialdemokrater eller vi själva. Och där är de ett partsintresse som varje gång de har förlorat har ändrat sig. Det kan vara värt att komma ihåg när de som vanligt är emot nya reformer som ger människor mer makt över sina liv.