Hoppa till innehåll

Socialdemokraterna bör ses som sitt eget block, man går vare sig till val eller förhandlingar tillsammans med Mp och V

Stefan Löfvens artikel på DN Debatt i dag har sina poänger. Den säger nämligen mycket tydligt att Socialdemokraterna går ensamma till val. Det är kontentan av den artikel där han erbjöd sig bilda någon form av regering med dem som skulle vilja acceptera erbjudandet.

Därmed finns inget skäl att räkna in någon annan i det block han vill bilda regering utifrån. Socialdemokraterna går heller inte till val med Miljöpartiet som har motsatta uppfattningar i flertalet av de frågor som nu är avgörande för en stabil regering. Socialdemokraterna har heller inte sagt att de ska vara ett block med Vänsterpartiet. De går till val själva och vill på den grunden bilda regering själva. Det finns inte bara goda utan nödvändiga skäl till att man ska se det så.

Vänsterpartiet kan rimligtvis inte göras till ett regeringsparti om socialdemokraterna menar allvar med att man ska hålla rent mot de krafter som undergräver demokratin. Det är ett parti som återgått till gamla kommunistiska riktmärken som avveckling av allt privat ägande. Det leder till ett samhälle där staten har total makt, som i varje tidigare kommunistisk vision.

Den bild man har av hoten mot Europas och Sveriges säkerhet faller nära nog identiskt med Moskvas. Det är EU, Nato, USA och Japan som hotar världsfreden och Europas liksom Sveriges säkerhet. Inte Ryssland, i partiprogrammet många ord om fördärvligheten i Nato, EU, USA och Japan men inte ett ord om Rysslands hot, ockupationer eller krigföring. Vänsterpartiet är en frivillig aktör för att sprida den desinformation som Putinregimen vill splittra Europa med.

Mycket riktigt vill man också upplösa EU och Nato, något som innebär fritt fram för rysk påverkanspolitik och för militära hot mot grannländer och Europa i sin helhet. Ett sådant parti kan inte sitta i en svensk regering i en tid då hotet från Ryssland är vår största säkerhetspolitiska utmaning.

Om Stefan Löfven menar allvar med att en regeringsbildare inte ska samarbeta med partier som underminerar demokrati och vår frihet kan han trots sitt djupa samarbete tidigare med Vänsterpartiet inte ge det ministerposter i en regering. Vänsterpartiet kan inte ges en annan ställning än Sverigedemokraterna, ett parti som för övrigt delar många av Vänsterpartiets uppfattningar om Ryssland, Europa, Nato och svensk säkerhet.

Nu har Löfven klargjort att det inte finns något rödgrönt block som går till val, både genom att man tidigare klargjort att Socialdemokraterna går till val själva och genom att han nu klargjort på DN Debatt att han själv söker bilda den regeringskombination som kan ge honom statsministerposten.

Därmed är det även från hans utgångspunkter, som säger att det största blocket bör bilda regering, rimligt att alliansen får i ansvar att bilda regering.

Regeringsbildningen handlar i grunden om att kunna samla stöd för en budget och för en regeringspolitik som kan få stöd i parlamentet. Det kommer vara en utmaning för vilken regering som helst. Det kommer kräva förhandlingar över blockgränsen liksom inom alliansen.

Det var aldrig ett krav från någon att Socialdemokraterna skulle ingå ett nära samarbete med Vänsterpartiet. Det har varit skadligt för landet och lett till en legitimering av ett parti som S traditionellt har hållit på avstånd. Däremot var kravet att man skulle kunna få stöd för sin budget. Det klarade inte Löfven hösten 2014.

Nu står Socialdemokraterna som ett eget block mot det större block alliansen ser ut att bli. Därmed kan både V och Sd ställas vid sidan om själva regeringsbildningen samtidigt som de som andra får vara en del av de parlamentariska förutsättningarna för att få igenom politik i riksdagen.