Hoppa till innehåll

Skydda skånsk välfärd – artikel Opposition Skåne

Snart är sommaren här och med det härlig semester för de allra flesta skåningar. Men det är också en tid då Region Skåne rejält drar ner på vårdplatserna. För att lösa de problem vi i dag ser i vården presenterade Vänsterpartiet nationellt i förra veckan förslag om att minska arbetstiden till sex timmar per dag och fördubbla vårdcentralernas öppettider. Samtidigt vill partiet stänga ner 40 procent av Sveriges vårdcentraler. Det vore början på en vårdkris i ordets mest extrema bemärkelse.

Den som ställer ut stora löften om ökade bidrag och ökade offentliga utgifter får sällan kritiska frågor. Det låter omtänksamt att korta arbetstid och höja löner genom att vifta med statens magiska trollstav. Men löftet om att göra allt gratis så länge de så kallade rika betalar är inget annat än ett löfte om framtida fattigdom genom förlorade jobb och förlorad välfärd.

Vänsterpartiets ohejdade utgiftspopulism är precis samma populism som har fört Venezuela till misärens tragiska botten. Den venezuelanska regimen kvävde det privata näringslivet med regleringar samtidigt som företag förstatligades. Produktionen togs över av staten och genom enorma subventioner skulle allt bli gratis åt alla. Men staten kan inte ersätta den dynamiska verklighet som marknaden utgör. Den kan inte skapa värde genom att förädla produkter och producera varor som fria människor kan. Den katastrof som kom var aldrig möjlig att undvika.

När Vänsterpartiet nu driver en agenda om att höja skatterna och öka utgifterna ännu mer kommer det inte leda till fler anställda i vården annat än i teorin eftersom höjda skatter slår ut de jobb som ska betala skatt som i sin tur ska finansiera både sextimmarsdagen och fler anställda. Lägger man till att Vänsterpartiet också i sin motvilja mot företagande vill förbjuda privat välfärd så innebär det att närmare 40 procent av de svenska vårdcentralerna kommer att läggas ner och avvecklas framför medborgarnas ögon. Det är den största nedläggning av välfärd som någonsin diskuterats i svensk politik. Vi ska också komma ihåg att det inte bara handlar om kvantitet: förra årets patientenkätsundersökning av SKL visar att 17 av de 20 bästa vårdcentralerna i Skåne drivs privat.

Vänsterpartiets vårdpolitik går i venezuelansk vänsteranda. Det är en politik som kommer att leda till vårdkaos precis som vi fått se kaos i Venezuela. Dogmatiken, hatet mot företagande, tron på att staten kan göra allt gratis och höja alla skatter ännu mer drabbar vården men underminerar stabiliteten i hela samhället.

Vänsterpartiet bedriver en socialistisk populism till vänster om demokratin. Det handlar om värderingar och en ansvarslöshet som inte borde få påverka vare sig det svenska samhällets utveckling eller skånsk välfärd.

Gunnar Hökmark (M)
Europaparlamentariker