Hoppa till innehåll

Skrämselpropagandan om lönedumpning är falsk- Artikel Aftonbladet

  • av

Vi ser nu hur den fria rörligheten inom EU hotas genom den agenda som främlingsfientliga partier driver.

Europas problem beror vare sig på rumäner i Storbritannien, polska rörmokare i Frankrike eller lettiska byggjobbare i Sverige. Både Storbritannien och Sverige har tjänat på den fria rörligheten och arbetskraftsinvandring.

En ny rapport om invandringen från nya medlemsstater är obarmhärtig mot de som skräms med ”social turism” och invandring från EU:s nya medlemsstater.

 

  • Det är inga skillnader i antalet arbetade timmar mellan personer från de nya EU-länderna och födda i Sverige.

 

  • De från de nya medlemsländerna har lägre löner än födda i Sverige, men skillnaden är endast cirka sex procent.

 

  • Det är lika vanligt att svenskar får någon form av inkomstöverföring som de från de nya EU-länderna.

Det vill säga: vi fick ingen social turism och ingen lönedumpning på grund av ”dom”.

Socialdemokraterna varnade för social turism och utmålade den fria rörligheten som ett hot mot svenskt välstånd  inför EU-utvidgningen 2004.

”Jag är ängslig för är att vi skulle kunna få ett missbruk av de sociala förmånerna”, sa Göran Persson och krävde arbetstillstånd för östeuropéer.

I riksdagen var socialdemokraterna det enda parti som ville ha begränsningar för arbetare från de nya medlemsstaterna.

Inför EU-valet 2009 fullföljde Marita Ulvskog och sa i riksdagen 12 mars:

”Vi vill inte ha en armé av låglönare som turnerar genom EU:s medlemsländer och tvingas bjuda ut sig till lägre lön, sämre och farligare villkor därför att EU och den här regeringen inte är beredda att slåss för ett utstationeringsdirektiv… att fackliga rättigheter går före den fria rörligheten.”

Och hon skrämdes med lönedumpning:

”Hela den europeiska fackföreningsrörelsen ser den risken och lever dessutom med lönedumpningen … Socialdemokrater i hela EU ser risken”

Ulvskog som åter är toppkandidat till EU-parlamentet gick ännu längre i maj: ”Arbetare framställs nu allt oftare som varor som kan säljas på rea, som i människohandel.”

Skrämselpropagandan om att invandrare skulle översvämma Sverige och dumpa löner var falsk. 6 procent i löneskillnad ligger inom spannet för svenska löner och Sverige haft en positiv reallöneutveckling sedan 2004. Det blev ingen lönedumpning.

Socialdemokraterna går på nytt till val på samma tema. Deras valplattform kräver ett socialt protokoll i det uttryckliga syftet att begränsa den fria rörligheten. LO:s särskilde kandidat, Johan Danielsson, utrycker rakt på sak hur han ska skydda fackliga rättigheter: ”Genom att skapa gränser för den fria rörligheten.”

 Socialdemokraternas valstrateg Jan Larsson fiskade i samma grumliga vatten när han i en intervju i slutet av förra året insinuerade att invandrare tar jobben från svenskar:

”Innan vi går ut i omvärlden och ber människor att flytta till Sverige är det väl väldigt bra om vi först ser om det finns människor i Sverige som vill ha de här jobben”

Man kan inte bekämpa främlingsfientliga partier och vara bekymrad över deras växande väljarstöd samtidigt som man legitimerar dem genom att acceptera deras agenda. Om socialdemokraterna kampanjar på temat att utlänningar tar svenska jobb och sänker våra löner är det både fel i sak och politiskt ansvarslöst. Och ett stöd för Sverigedemokraternas politik.

Främlingsfientlighet och nationalism ska motverkas genom att dess felaktiga föreställningar bekämpas, inte genom att man gör deras problem till sitt och allas. Europa måste 2014 vara långt klokare än när nationalism och främlingsfientlighet tidigare i vår historia fick luft under vingarna.

 

Gunnar Hökmark

Ledamot av Europaparlamentet och Moderaternas förstanamn vid årets Europaval