Hoppa till innehåll

Session i Strasbourg

Sitter just nu i Strasbourg och förbereder den kommande veckan, den sista inför julen. Här liksom i andra delar av Europa märks det tydligt att det är den nordiska modellen som präglar julfirandet.

Det är snö, tomtar, granar och slädar som symboliserar julen, i och för sig också en och annan julkrubba. Men tittar man i skyltfönster så är det tveklöst det nordiska klimatet och miljön som sätter sin prägel på julen, inte Nazareth och Betlehem.

Någon gång har någon från vår del av världen gjort en formidabel PR-kupp och tagit över julen.

På vägen hit från Frankfurt där jag besökte Europeiska Centralbanken läser jag Aftonbladets ledare som menar att jag är emot miljön eftersom det i European Enterprise Institute finns en amerikan som hävdar den amerikanska administrationens syn på Kyoto-protokollet. Så tycker inte AB att man får göra, oavsett att jag under lång tid har hävdat att koldioxidutsläppen är en av våra viktigaste miljöfrågor.

Det som är en av deras utgångspunkter är att amerikanen i fråga är anställd vid en amerikansk think-tank som finansieras av amerikanska företag, därför är han köpt och därför är det hela skamligt att jag låtit honom tala på EEI-möten. Det slår mig att när man läser Aftonbladets ledarsida märks det att den finansieras av LO och det fungerar. Det är inte mycket egna åsikter utan det mest förutsägbara som tänkas kan.