Osanningar, förtalskampanjer och robotar som gör miljontals inlägg på sociala medier.

Det ryska propagandamaskineriet går på högvarv inför det franska presidentvalet. Nu måste Europa intensifiera sitt samarbete och stärka sitt skydd mot den ryska destabiliseringspolitiken.

Det franska presidentvalet den 7 maj har av många beskrivits som ett ödesval. Det nationalistiska Front National med dess partiordförande Marine Le Pen är ett av Europas mest extrema partier och driver politik direkt emot den liberala demokratins hörnstenar. I städer som Fréjus och Beziers har borgmästare från partiet bedrivit öppna kampanjer mot städernas muslimska minoriteter.

Front National driver även en aggressiv politik för ekonomisk slutenhet.

De vill återinföra höga handelsmurar och subventionera den franska industrin. Politik som skulle slunga Frankrike och Europa tillbaka till sämre ekonomiska såväl som sociala tider.

Nu kommer en mångfald underrättelserapporter om att den ryska staten planerar omfattande destabiliseringsattacker mot Marine Le Pens motkandidater.

Nyligen gick chefen för den franska underrättelsetjänsten ut och varnade för storskaliga attacker.

Det handlar om så kallade bots som programmeras att levererar miljontals positiva inlägg om Le Pen. Det planeras bland annat att ske över den sociala giganten Facebook som i dag samlar över 30 miljoner fransmän.

Enligt den franska underrättelsetjänsten planerar även strukturer med starka band till den ryska statsapparaten att offentliggöra privata mejl på samma sätt som vi såg under den amerikanska valrörelsen.

Rysk statsägd media som Sputnik har redan rapporterat osanningar, skvaller och påståenden om den vänsterliberala och populära Emmanuel Macron, som att han skulle ha en homosexuell kärleksaffär eller vara en amerikansk agent köpt av “bank-lobbyn”.

Situationen är mycket allvarlig. Vi kan se hur de osanningar som presenterats om Macron i rysk statstelevision tagits upp från olika perspektiv i fransk traditionell media.

Nu behöver Europa men även länder som Sverige ta sitt ansvar. För det som sker är i lika stor utsträckning ett hot mot oss.

Europa behöver gemensamt utarbeta samordnade strategiska mekanismer för kommunikation som kan identifiera källor och med det motverka desinformation. EU liksom nationella myndigheter måste ges bättre möjlighet till att övervaka finansieringskällor bakom propagandan. De behöver avslöjas och drivas fram i ljuset, både när det är enskilda troll, politiska grupper och utländska strukturer. som vill underminera demokratin.

Europeiska unionen har genom sin förmåga till samarbete och underrättelseverksamhet en nyckelfunktion, men det kommer också att kräva större finansiella åtaganden från Sverige.

I dag spenderar vi minst pengar på försvar av alla länder inom Östersjöområdet.

Regeringen behöver agera nu, både här hemma och som en stark röst inom Europasamarbetet. En viktig del i vårt försvar är att värna det europeiska samarbetets roll för öppenhet, ekonomisk utveckling och sammanhållning för fria samhällen.

Gunnar Hökmark, Europaparlamentariker (M)