Hoppa till innehåll

SD vill inte hjälpa på plats – artikel i Expressen

Sverigedemokraterna är emot att hjälpa människor på plats i sina hemländer. Därmed är de för att migrationsströmmarna över Medelhavet ska fortsätta, skriver Moderaternas Christofer Fjellner och Gunnar Hökmark.  

Sverigedemokraterna påstår ofta att de vill hjälpa människor på plats. Men det är uppenbarligen bara tomma ord. För när de har en chans att göra något för att människor inte ska tvingas fly till Europa väljer de att låta bli. Sedan EU-valet har de gång på gång röstat emot politik som skulle ta sig an delar av migrationens grundorsaker.

Många som söker sig till Sverige och Europa gör det inte på flykt från krig och förföljelse utan för att få nya livschanser och ett bättre liv. Det är en god mänsklig drivkraft och viljan att skapa en bättre framtid för sig och sina barn delar vi alla. Samtidigt ska människor inte drivas från sina hem av fattigdom och dåliga förutsättningar. Frågan blir då hur vi bäst skapar förutsättningar för att människor ska kunna få ett bättre liv i sina hemländer – inte minst för att stoppa döden över Medelhavet.

Sverigedemokraterna har sagt tusen gånger att man ska “hjälpa människor på plats”. Men i Europaparlamentet – där mycket kan göras – röstar SD gång på gång emot just det. Nu senast i torsdags förra veckan röstade deras högerpopulistiska partikamrater inte för den nya fonden för hållbar utveckling. Fonden är tänkt att skapa förutsättningar för människor att stanna kvar i sina hemländer och på så sätt motverka de grundläggande orsakerna till att människor känner sig tvingade att bryta upp från sina hem för ett liv på flykt. För att lyfta områden försjunkna i fattigdom och våld krävs det att vi får fart på näringslivet och skapar förutsättningar för tillväxt och jobb. Det är det enda sättet att över tid minska flyktingströmmarna.

Men SD tycker inte att EU ska hjälpa till att utveckla näringslivet i Afrika. Det är därför de har röstat emot tullättnader för bland annat Botswana, Ghana och Namibia. Det är därför deras partikamrater inte vill rösta för en fond för hållbar utveckling. Det är emot att hjälpa människor på plats i sina hemländer och därmed är de för att migrationsströmmarna över Medelhavet ska fortsätta.

Det är rimligt att bli upprörd över SD:s hyckleri, men ingen borde bli förvånad. Flyktingfrågan är och har alltid varit SD:s stora paradnummer. Genom att måla upp hotet från invandrarna har de gått från att vara ett parti i den yttersta marginalen i svensk politik till att bli ett av de största. I sanningen har de inga svar på hur vi ska lösa de problem vi ser i kölvattnet av de senaste årens mycket höga invandring.

Svaret på dagens migrationsströmmar är inte att stänga vårt samhälle för det nya. En reglerad och ordnad migration behöver gå hand i hand med att stabilisera där det i dag inte finns någon stabilitet. Vi måste skapa förutsättningar för människor att bygga en framtid i sina hemländer. Det är en politik som Sverigedemokraterna blockerar. Det är direkt oansvarigt men inte oväntat.