Hoppa till innehåll

SD stöder Kremls agenda – artikel i Dagens Industri

  • av

Sverigedemokraternas gruppledare i riksdagen Mattias Karlsson har gått i svaromål till alla dem som hävdar att partiet är Rysslandsvänligt.

Mattias Karlsson menar att han minsann ofta varnat för Ryssland. Det kan mycket väl stämma, men faktum kvarstår att Sverigedemokraterna i både Europaparlamentet och i Sveriges riksdag är följsamma till den säkerhetspolitiska agenda som formas i Kreml.

För det första, vad gäller Europaparlamentet, är Sverigedemokraterna ett av de partier som har röstat mest Putinvänligt eller i samma intresse som följer av regimen Putins opinionspolitik och påverkansförsök i Europa. Sverigedemokraterna har vid flera tillfällen valt att inte stötta vare sig Ukrainas rätt till självständighet, krav på ryskt tillbakadragande eller ens sanktioner mot regimen.

Men det är inte bara en fråga om hur Sverigedemokraterna har valt att rösta i Europaparlamentet. Det handlar, för det andra, också om vilka krafter man stöder och vilket europeiskt umgänge man väljer. Sverigedemokraterna är en del av ett nätverk med partier och grupperingar som konsekvent står upp för ryska intressen och som försvarar och ursäktar ryska provokationer och invasioner. Detta gäller inte minst deras samarbetspartner i Europaparlamentet Alternativ för Tyskland (AfD), som söker sig allt närmare den ryska regimen, något som återkommande diskuteras i tyska medier.

Detta manifesterade sig tydligt när Sverigedemokraterna hade sitt stora galafirande i Stockholm med likasinnade från hela Europa. Partiet valde då att ge ett så kallat frihetspris till Tjeckiens tidigare president Václav Klaus, som ofta uttalat sig sympatiskt gentemot Putin. Dessutom var kvällens högtidstalare Nigel Farage, som även är gruppledare för SD i Europaparlamentet, och som många gånger har hyllat Vladimir Putin och sagt sig beundra den ryska regimens ledare.

För det tredje, Mattias Karlsson försöker göra Putilovaffären till en enskildhet och ett undantag medan verkligheten är att Sverigedemokraterna har och har haft på sitt riksdagskansli i Sverige flera medarbetare som på olika sätt hyllat eller glorifierat Putin och den ryska nationalismen eller haft kopplingar till regimen. Denna tendens går att finna även bland partiets riksdagsledamöter, där det tydligaste exemplet är Kent Ekeroth. Han har minst åtta gånger medverkat i den ryska propaganda kanalen RT (tidigare Russia Today) och har dessutom täta band till det franska partiet Nationella Fronten som delvis finansieras av Kreml.

För det fjärde, även i Sveriges riksdag röstar Sverigedemokraterna med den ryska linjen. Det var i maj 2016 som partiet röstade emot det så kallade värdlandsavtalet som handlar om att Sverige i tid av kris ska kunna ta emot stöd från andra länder. Detta var en fråga där den ryska regimen medvetet försökte påverka Sverige, och både Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna agerade i linje med Kremls önskan.

Sverigedemokraterna frotterar sig med den ryska regimens vänner och deras riksdagsledamöter deltar i deras propaganda. De har haft anställda som öppet stöder regimen och anställda som med goda grunder misstänks ha direkt samröre med Kreml. De röstar i Sverige liksom i Europa för en politik som gynnar Moskva. Det är på detta vis Sverigedemokraterna understöder den ryska regimen och med det underminerar svensk säkerhet.