Hoppa till innehåll

SD-gruppen röstade emot EU-avtal med Ukraina

Några dagar i Bryssel med sådant som inte kunde vänta. Nu åter tillbaka i Sverige.

 

Under dagen kommer den valde ordföranden för kommissionen Jean-Claude Juncker att presentera sitt förslag till kommission. Där kommer av allt att döma finnas med resultatet av mitt förslag att en kommissionär ska ha ansvar för att bekämpa onödig byråkrati och överreglering.

 

I måndags röstade utrikesutskottet för ett associeringsavtal med Ukraina. Det var en bred majoritet för det. Men de svenska Sverigedemokraternas partigrupp röstade emot, liksom den kommunistiska gruppen. Det är precis vad Putin vill med sin krigföring, att hindra Ukraina att med fri handel och utveckling av rättsstat forma sin egen framtid.

 

För Sverigedemokraterna och deras partivänner framstår Putin som en god nationalist och som inte tillåter tolerans mot det som är annorlunda. Utländskt, främmande, homosexualitet eller annan ras ingår inte i den nationalistiska mall som är Putins.

 

I en tid då Ryssland utövar aggression och krig mot andra länder och bryter mot all internationell rätt är det viktigt med ett starkt Europa som värnar medlemsstaters rätt och demokratins samarbete. De som föraktar friheten över gränserna, den öppna ekonomin och den gemensamma demokratin ser självfallet inte detta behov. De går istället i praktiken Putins ärenden.

 

Här i Sverige går valkampanjen nu in i avgörande slutskede. Det är just nu S och de rödgröna som förlorar. Det är bra för svensk sysselsättning och ekonomi men lika mycket så för att Sveriges röst i världen ska vara stark.