Hoppa till innehåll

s skapar nya skiljelinjer i EU – i Nynäshamn

Socialdemokraterna odlar rädsla och misstänksamhet mot det nya Europa. Det är en politik som riskerar att skapa nya skiljelinjer och motsättningar i europeisk politik. Det blir inte bättre av att man samtidigt med skräckbilder om samarbetet vill centralisera flera av den nationella politikens uppgifter till EU.

Den socialdemokratiska kluvenheten till EU urholkar förtroendet för ett samarbete som gett Europa större frihet, säkrare fred och bättre möjligheter till välstånd än någon tidigare generation. Det sa moderaternas förstanamn till Europaparlamentet Gunnar Hökmark i Nynäshamn på tisdagen.

Socialdemokraterna skrämmer för vad EU kan göra gemensamt. Den fria rörligheten skulle leda till social turism sa man. Fri handel med tjänster kommer leda till lönedumpning och en laglös arbetsmarknad säger man. Den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken framställs som något vi måste skydda oss mot genom undantag.

Samtidigt vill man att EU skall syssla med frågor som rör familjepolitik, abortpolitik, medlemsländernas jämställdhetspolitik, sysselsättningspolitik och barnomsorgspolitik. Socialdemokraterna orkar inte med de nya stora gemensamma uppgifterna utan vill att EU skall syssla med de gamla nationella politiska uppgifterna. Det blir ett EU som lägger sig i medlemsländernas uppgifter istället för att utveckla sina egna, sa Hökmark.