Hoppa till innehåll

S och V slaktar den svenska välfärden – artikel i Allehanda

  • av

Nedläggningen av enskilda skolor har ofta varit av ett dramatiskt slag. Ett nedlagt BB i Sollefteå har vållat debatt över hela Sverige. Nedläggningen av Sofiahemmets BB-verksamhet har inneburit stora problem för hela Stockholmsregionen.

När den rödgröna regeringen nu, pådrivna av kommunistisk populism och dogmatik, vill införa vinsttak är det utformat så att det leder till nedläggning av stora delar av en välfärdsverksamhet som pågår dagligen. Inte för att den är dålig, utan för att den är så pass bra att människor har valt den.

Nedläggning och avveckling av privat sjukvård, äldreomsorg, förskolor och skolor kommer inte ske successivt, utan med den snabbhet som förbudspolitiken driver fram. Det handlar om 40 procent av svensk öppenvård, 340 000 elevplatser i fristående skolor, 2 700 förskolor och en dryg femtedel av äldreomsorgen.

Skälet till att socialisterna vill lägga ner den privata välfärden är inte den bristande kvaliteten, utan att den har en kvalitet som gjort att människor har valt den. Det är ett hån mot varje äldre person som varje dag möter trygghet och omtanke genom privata verksamheter, elever som uppskattar och trivs i den skola där de går, sjuka som snabbt får vård eller operation och förskolebarn som går till en förskola de trivs i.