Hoppa till innehåll

S kommer slåss för ett Europa med fler regleringar och fler hinder- Replik Kvällsposten

Marita Ulvskog bekräftar i sitt svar till mig att Socialdemokraterna kommer att slåss för ett Europa med fler regleringar och fler hinder samtidigt som hon faktiskt försvarar att EU ska bestämma över hur svenska företags styrelser ska utses. Den tidigare EU-skeptikern Ulvskog har gjort en lång resa.

Marita Ulvskog vill gärna använda EU till att reglera både Sverige och svenska medborgares vardag om det passar hennes politiska vilja. Och den säger ja till de flesta regleringar som bakbinder människor och företag.

För det första, och mest allvarligt, vill hon riva upp de lagar som underlättar den fria rörligheten inom Europeiska Unionen och genom nya regler försvåra för människor från andra länder att arbeta här. På samma sätt som hon 2004 varnade för att den fria rörligheten för människor från de nya medlemsländerna i EU skulle leda till ”social turism” varnade hon 2009 för att den fria rörligheten skulle leda till lägre löner i Sverige. På båda punkterna har hon haft fel. Den fria rörligheten inom EU har inte lett till social turism. Sverige har haft en positiv reallöneutveckling under hela denna period. Ulvskog sprider felaktigheter för att motivera regler som försvårar fri rörlighet inom EU.

När hon vill riva upp den så kallade Laval-lagstiftningen är det inte av omtanke om utländska arbetstagare, de har sin trygghet genom europeisk lagstiftning som också gällde de lettiska byggnadsarbetare som svenska Byggnads demonstrerade mot med skyltar ”Go Home”. Inte för att de hade för låga löner, de var inom ramen för kollektivavtalen i Sverige, utan för att de inte betalde avgifter till Byggnads. Det som borde varit en skamfull episod för svensk socialdemokrati gör Ulvskog till utgångspunkt för nya regleringar.

Det är uppenbart vilka stämningar de socialdemokratiska valstrategerna flirtar med. Det sker samtidigt som människor runtom i Europa nu skyller krisen på den fria rörligheten. Men svenska löntagare i Danmark ute på europeiska arbetsplatser, i Köpenhamn eller i London, hotar inte europeisk ekonomi lika lite som polska byggnadsarbetare hotar svensk.

Ulvskog ger tydliga besked. Hon vill använda EU för att reglera svenska bolagsstyrelser, hon vill att EU ska reglera andra delar av det svenska samhället och köra över Sveriges riksdag, samtidigt som hon kommer att verka för mer regleringar och ökad byråkrati. Det är sällan en replik så bekräftar ett inlägg. Vi får vare sig fler jobb eller nytt företagande genom den regleringsvåg som Ulvskog nu kampanjar för. Det är Ulvskogs politik vi ska vara kritiska till, inte Europeiska Unionen.

Gunnar Hökmark (M)

är vice ordförande i Europaparlamentets största partigrupp, EPP-gruppen