Hoppa till innehåll

S har satt den svenska modellen på spel utan att veta vad man gjorde

När Stefan Löfven tog initiativ till ett EU-toppmöte för en så kallad social pelare i EU öppnade han upp för lagstiftning om arbetsmarknad och sociala frågor som går rakt emot försvaret av den svenska modellen. När jag och andra moderater kritiserade att Sverige skulle gå i täten för att EU nu skulle ta på sig uppgifter som sköts mycket bättre i medlemsstaterna blev svaret att det inte skulle bli fråga om lagstiftning, bara målsättningar om ett bättre samhälle.

Nu är hela idéen med Europeiska unionen att det är en legal union, inte en gemenskap för löst tyckande. Symbolpolitiken som Löfven trodde sig vinna väljare på i Sverige har nu blivit till konkreta lagförslag på område efter område, med innebörden att gemensam lagstiftning ska reglera föräldraledighet på samma sätt i Sverige som i Rumänien, vilket kommer att kräva förändringar av den svenska lagstiftningen, förändrad arbetsmarknadslagstiftning som en enad riksdag nu går emot eftersom det strider mot vår bedömning om subsidiaritet och nu bland annat en europeisk arbetsmarknadsmyndighet. Precis som vi varnade för och precis vad Löfven och andra sa inte skulle bli fallet.

Europeiska unionen blir social inte genom att man centraliserar arbetsmarknadsfrågor och socialpolitik utan genom att vi tillsammans skapar förutsättningar för tillväxt, jobb och utveckling samtidigt som vi i EU lagstiftar om sociala frågor och om arbetsmarknad i varje medlemsland, där vi kan förutsättningar, tar hänsyn till skilda traditioner och prioriteringar, nära den vardag som det handlar om. Nu kommer vi andra få göra vad vi kan för att stoppa dessa förslag om lagstiftning. Tro inte att det är något ett anonymt EU har hittat på. Det är ett initiativ från ett medlemsland, nämligen Sverige, och det var Stefan Löfven som tog initiativet till det genom Göteborgsmötet som skulle vara en politisk manifestation för socialdemokratisk politik men som blev ett nederlag för den svenska modellen.

Så låt det i den kommande valrörelsen vara fullständigt klart. Den svenska regeringen har satt den den svenska modellen på spel i sin förhoppning att med symbolpolitik vinna väljarstöd. Svenska socialdemokrater har tidigare i Europaparlamentet röstat för krav på lagförslag av detta slag. Varje gång har de i den svenska debatten sagt att det inte alls handlar om lagstiftning. Samtidigt som de har sagt att de sociala frågorna och arbetsmarknaden måste regleras, vilket innebär lagstiftning. Marita Ulvskog har i Tv-debatter med mig förnekat att det skulle bli lagstiftning. Hon har förnekat det tillsammans med Stefan Löfven. Karl-Petter Thorwaldsson har i artiklar med Ulvskog förnekat att det skulle bli lagstiftning och att han som LO-ordförande visst det försvarar den svenska modellen.

De kanske trodde att de gjorde det. De kanske inte visste eller förstod vad de gjorde. Men det är inte så Europapolitik ska formas, lika lite som svensk politik ska formas på det viset. En regering som inte vet vad den talar om och inte förstår vad den sätter igång bör inte vara regering. De har underminerat den svenska modellen med risk för den svenska riksdagens suveränitet i frågor som hör hemma i Sverige.

Vi moderater kommer fortsätta försvara både den svenska modellen och den svenska riksdagens suveränitet över välfärds, skatter och arbetsmarknad samtidigt som vi utvecklar Europasamarbetet i alla de gemensamma frågor där EU måste stå starkt.