Hoppa till innehåll

S har en hemläxa att göra- artikel i Norrköpings Tidningar

Om Socialdemokraterna menar allvar med att värna demokratin i Europa måste de agera även när demokratin hotas av partivänner och sätta demokrati före partitaktik. Här har Socialdemokraterna en hemläxa att göra.

Rumäniens socialdemokratiska regering för, med stöd av liberaler, en antiziganistisk och homofobisk politik som underminerar rättsstaten. Man bekämpar dem som bekämpar korruption och har sökt legalisera korruption upp till en halv miljon kronor. När den borgerlige presidenten protesterade mot avsättningen av tidigare antikorruptionsåklagare Laura Codruta Kövesi hotades han med riksrätt av socialdemokraternas ledare, som själv dömts för korruption och organiserat valfusk. När Kövesi nominerades till att leda EU:s myndighet för korruptionsbekämpning gav regeringen henne utreseförbud.

I Slovakien har socialdemokratiska regeringsföreträdare renodlat en främlingsfientlig retorik och korrupt politik. Journalisten Jan Kuciak mördades när han undersökte korruption kopplat till regeringen, liksom journalisten Daphne Caruana Galizia på Malta. Maltas regering tystar ner korruptionsundersökningar. Med ”gyllene visum”, penningtvätt och korruption vägrar regeringen att tillmötesgå Venedigkommissionen och låta rättsliga myndigheter agera självständigt.

De svenska Socialdemokraterna är så ivriga att formulera Europavalet till att handla om högerpopulism att man antingen inte ser hur rättsstaten förnedras i dessa länder eller ser men accepterar det. Gruppledaren för Europas socialdemokrater i Europaparlamentet har försvarat sina partivänner med samma misstänkliggöranden av de korruptionsbekämpande myndigheterna som de rumänska socialdemokraterna ägnar sig åt.

När det gäller Viktor Orbán i Ungern har Socialdemokraterna, liksom vi, varit tydliga. Vi moderater ser med oro på utvecklingen och har kraftfullt kritiserat Orbán och drivit fram en avstängning av ungerska Fidesz i EPP, som leder till uteslutning om politiken inte ändras. Efter att EPP avstängt Fidesz lät Socialdemokraterna skicka ett brev en fredagseftermiddag om relationerna med de rumänska socialdemokraterna. I övrigt har tystnaden varit dånande. Ingen offentlig kritik. Inte i Sverige och inte i Bryssel.

Urholkning av demokratin i ett land ursäktar inte ett annat, vare sig Malta, Rumänien, Slovakien, Polen eller Ungern. Problemet är att Socialdemokraternas kritik stannar vid partipolitikens gränser när vi måste reagera mot alla som underminerar den. Samtidigt har Socialdemokraternas första namn i EU­-valet sagt att hon hellre samarbetar med kommunisterna i Europaparlamentet än med den största demokratiska partigruppen EPP. Förutom att hon inte förstått hur man formar majoriteter i Europaparlamentet har hon gått vilse om skillnaden mellan meningsmotståndare och demokratins motståndare.

I den kommunistiska partigruppen sitter arvtagare till Europas kommunistiska diktaturer som förtryckte, deporterade, avrättade och slog ner frihetskrav med militär makt. Dessa vill Fritzon hellre samarbeta med än med demokrater, i tron att man motverkar extremism och populism. Demokratin måste värnas oavsett partipolitisk färg och genom att vi röstar ner extremisterna i sakpolitiken.