Hoppa till innehåll

S dubbla budskap

Efter att under de senaste åren har anklagat europeiska regeringar för att investera för lite och strama åt för mycket vill socialdemokraterna nu strama åt ett av de få länder som har råd att investera i infrastruktur, forskning och företagande. På DN debatt i dag presenterar socialdemokraterna en budgetpolitik som är av det slag de under de senaste åren har angripit, med den skillnaden att de varit emot att länder med stora underskott och växande skuldbördor har sparat.

Nu är de emot att ett land med offentliga finanser i balans och minskande skuldbörda satsar för forskning, infrastruktur och företagande. Socialdemokratisk politik är med andra ord att länder som har råd ska strama åt medan länder som tappat kontrollen över sina finanser ska spendera.

Det är en fundamentalt tillväxtfientlig politik som är obegriplig att förstå, förutom att i opposition angriper s allt som rör sig. Men kontentan är att Sverige inte ska utveckla sin konkurrenskraft med skattesänkningar och pengar till forskning och infrastruktur som vi har och som ryms inom stabila offentliga finanser och en fortsatt minskande skuldbörda. Samtidigt som de menar att Grekland, Italien och Spanien ska fortsätta spendera. Det är tur att de inte sitter i regering.