Hoppa till innehåll

Ryssland mot Estland

[BILD1]Estniska produkter ska nu enligt Moskvas borgmästare bojkottas. Estniska ambassaden möter demonstranter som knappt kontrolleras av polisen. Putin talar i indignerade ordalag om hur Estland försvårar förbindelserna mellan länderna. I Moscow Times ges några perspektiv på det som nu sker i Ryssland. Men det är helt klart en aktion som syftar till att underminera, underblåsa och sätta ett litet land under press.

Den tidigare sovjetiska nyhetsbyrån Tass ger även den sina bilder.

Det som är uppenbart är att de ryska ledarna nu agerar i samma riktning som de nationalistiska krafter som demonstrerar både i Estland och Moskva. BBC noterar att Estlands konsulat i Moskva nu stängs ner samt att demonstranternas angrepp på Estlands ambassadör står i strid med diplomatiska konventioner. Detta är i ett land där journalister mördas utan att någon ställs inför rätta samtidigt som det är ett land som är så hårt auktoritärt styrt att det är svårt att se denna typ av händelser ske utan att de har ett tyst medgivande från myndigheterna.

Det hela handlar om att man i Estland beslutat flytta på ett monument som symboliserar Sovjetunionens förmenta befrielse av Estland, det som var början på sovjetmakten i Estland och Sovjetunionens ockupation av landet. Under Jeltsins tid flyttades sovjetiska symboler även i Ryssland, för att inte förglömma att Leningrad döptes om till St Petersburg. Vad reaktionerna nu handlar om är ett försvar för en symbol för sovjetisk maktutövning och ockupation av ett annat land under ett förtryck som drabbade ryssar liksom ester. Mot den bakgrunden säger demonstrationerna och våldet nu mer om dagens Ryssland än om det som har skett i Estland. [BILD1]Och det är ett Ryssland som inte bara ställer sig mot Estland utan också mot demokratiska värden och Europa. OCh det är inte bra för Rysslands framtida relationer med EU. Och det får inte vara bra. Det måste vara ett tydligt budskap till Ryssland.