Ryssland ansvarar för varje förlorat liv i det krig man startat och måste mötas hårt för att inte gå vidare

Den eskalerade ryska terrorbombningen mot civila i Ukraina tog fart samtidigt som världens ledare möttes vid det som har kommit att kallas G19 mötet. Det var förutom övergreppet mot mänsklig anständighet, som ytterligare utlöser världssamfundets fördömanden,  också ett politiskt misstag. En lång rad av ledarna för världens större ekonomier var samlade och därför blev också fördömandet av den ryska hänsynslösheten samlat. 

Det blev också en samlad reaktion på den robot som slog ner på polskt territorium. Det var redan från början svårt att se att Ryssland med avsikt hade gjort detta även om det självklart inte fick uteslutas som en eventuell provokation eller test. Och lika självklart är det att det är Ryssland och enbart Ryssland som ansvarar för att det sker missilangrepp och krigföring i Ukraina. 

Nu talade det mesta för att det inte var en rysk robot som avskjutits mot polskt territorium, något som president Biden tidigt ansåg vara en utgångspunkt för hur incidenten borde bedömas. Det var viktigt att inte eskalera synen på vad som hänt tills man visste mer. Och som Nato-chefen Stoltenberg sagt är det sannolikt att det var en ukrainsk missil för att skjuta ner en av de hundratals missiler som Ryssland riktade mot hela Ukraina som antingen gick fel eller som träffade och kom ur bana. 

Noterbart är att den svenska kommentatorsjournalistiken i ett fall hoppade på den påhittade synpunkten att Bidens reaktion utifrån de underrättelser han hade att det inte var en rysk robot riskerade att förlora trovärdighet – för att även nu föra in allt i det politiska spelets logik – och i ett annat fall ironiserade över att det är ”populärt” att hävda Rysslands skuld för kriget men kanske inte ”populärt” att sätta hårt mot hårt när det gäller den fria världen stöd till Ukrainas försvarskamp. 

Nu var det med all sannolikhet inte en rysk robot avfyrad mot Polen, varför det var bra att avfärda det alternativet med tanke på de reaktioner det kunde ha skapat. Biden får sägas ha vunnit respekt för sitt sätt att hantera denna situation. Och tron på att man vinner fred genom att inte sätta hårt mot hårt mot den som anser sig fri att terrorbomba andra länder får stå för journalistiska tyckare. 

Det har skrivits att denna incident innebar en risk för att vi var nära ett tredje världskrig. Så var det inte men förhastade och ogenomtänkta reaktioner skulle kunnat leda vidare till en sådan situation. Nu var det en incident som kom ur det krig Ryssland för på ett annat lands territorium. Den har förnyat fördömandena på en bred och den understryker att Ryssland måste besegras för sin kriminalitet och brott mot internationell lag.