Hoppa till innehåll

Ruslana till parlamentet

Valet i Ukraina gav faktiskt fortsatt stöd till en orangea revolutionens partier, viktigt att komma ihåg trots den splittring som kom att prägla dem i regeringsställning. En annan positiv utgång av valet var att Ruslana, Eurovisionsschlagerfestivalens vinnare för två år sedan, tog plats i det ukrainska parlamentet. Väl att märka är det inte som schlagersångerska utan som en ansvarstagande medborgare och seriös politiker hon gör det.

Mitt under den orangea revolutionen besökte hon Europaparlamentet och på ett seminarium som Vytautas Landsbergis, tidigare president och befrielseledare, arrangerade med oss moderater redovisade hon det politiska läget i Ukraina och den övertygelse som präglade alla dem som nu ville en annan tid. Det var ett djupsinnigt och engagerat anförande som avslöjade både målmedvetenhet och kunnighet om politikens och demokratins villkor.

Vytautas Landsbergis var värd för hennes besök här. Det var ingen tillfällighet. Han var befrielseledare för Litauen i början av 1990-talet och en akademiskt utbildad musiker av högsta klass, liksom Ruslana som är utbildad dirigent, kompositör och körledare, bland mycket annat. Båda två hade den gemensamma nämnaren av att stå upp för demokrati på en bas av solid musik. Och båda två var med om att leda sina länder mot frihet från förtryck. Musiken har sin styrka.