Hoppa till innehåll

Rum i parlamentet och regioner i Sverige

[BILD1]Sitter på möte med vår gruppledning i Europaparlamentet. Det handlar om den fortsatta processen med den inre marknaden, vår resa till Washington samt till slut kokar det ner till en diskussion om storleken på kontorsrummen. Europa byggs på många olika sätt och med många olika perspektiv.

För min del kommer dagen att handla om sammanträden i gruppens olika arbetsgrupper inklusive den jag själv leder, där vi kommer att diskutera direktivet om tilläggspensioner som en av de viktigaste frågorna. Därefter möten med koordinatorerna i de olika utskotten inom min arbetsgrupp och sedan middag med ett antal kommissionärer.

DN debatt skriver i dag Per Schlingman om regionfrågan med budskapet att moderaterna inte accepterar den statsvetenskapliga ingenjörskonsten att skapa storregioner. Det är bra. Det behöver inte innebära att man inte kan ändra dagens inledning, men man bör inte göra det för att dela in Sverige i nya sjukvårdsdistrikt eller utifrån en föreställning om att man kan definiera regionerna i Sverige på ett visst sätt. När det gäller trafik, turism, högskolor eller andra uppgifter följer de alla olika geografiska mönster där en ny indelning med större regioner i själva verket kan bli mer hindrande än den gamla.