Hoppa till innehåll

Replik i Expressen: Rena skrämselpropagandan om giftig fisk

  • av

Det kan väl accepteras att Åsa Westlund säger att jag försvarar giftfiskar eftersom jag med lätt hand skrev att hon var surströmmingens fiende. Men det är tröttsamt med anklagelser om lögn när man inte har bättre svar.

Verkligheten är att Westlunds agerande när det gäller att i Europaparlamentet söka häva det svenska undantaget vad gäller Östersjöfisk riskerar att leda till att surströmmingen blir förbjuden, även om detta inte här hennes vilja. Vad frågan gäller i denna del är om det är EU-bestämmelser eller svenska regler som ska gälla.

I grunden är det alltid bra om nationella företeelser regleras nationellt. Ingen, inte heller i Sverige vill att barn ska äta giftig fisk. Vore fisken giftig, som Westlund och Romson menar, vore den förbjuden. Det är möjligt att Westlund och Romson faktiskt tror att EU är bättre än Sverige på att hantera de gränsvärden som det istället handlar om.

Kanske tror hon att det i Sverige finns en önskan att små barn ska äta giftig fisk. Det är den skrämselpropagandan som nu sätter surströmmingen i fara.

Gunnar Hökmark

Läs gärna artikel i sin helhet, med kommentarer, på Expressens hemsida.