Hoppa till innehåll

Replik i Expressen om Moderaternas miljöpolitik

expressen2

Svenska Naturskyddsföreningens roll innebär ett betydande ansvar när det gäller miljöpolitik. När man angriper oss moderater för att driva en dålig miljöpolitik visar SNF brister i detta ansvar. SNF:s huvudsakliga skäl till angreppet är nämligen att vi har röstat för det klimatpaket som nu gör att Europa kommer göra mest i världen och kan ta ledarskapet inför den globala klimatkonferensen i Köpenhamn till hösten. De attackerar oss också för att vi röstat för det nya kemikaliedirektivet som innebär att vi får en kontroll över mer än 30 000 kemikaliska ämnen.

Istället hyllar SNF dem som röstade emot dessa förslag. Hade de vunnit hade vi stått utan klimatpaket med tydliga åtaganden för samtliga medlemsstater och mycket mer, och vi hade stått utan ett kemikaliedirektiv. Det är svårt att förstå varför det skulle vara miljöfientligt att se till att Europa och EU kan ta ledarskapet i miljöfrågor. Inom ramen för båda dessa frågor har vi i miljö- och i industriutskottet, i plenum och i vår grupp dessutom agerat för att stärka de förslag som har funnits och som vi har medverkat till att driva igenom.

Vi kan försäkra Expressen att det finns många som hade varit glada om dessa förslag hade fallit. Men de tillhör normalt inte Europas miljövänner. Och oavsett om man hade velat ännu mer, vilket vi har velat, eller mindre, hade resultatet av ett nej till dessa lagtexter varit en sämre miljö och ett Europa utan ledarskap.

Christofer Fjellner
Gunnar Hökmark