Hoppa till innehåll

Regeringskoalition ingen bra idé – artikel i Ystads Allehanda

  • av

När det spekuleras om regeringsbildningar efter valet lyfts ibland tanken om en stor koalition mellan Moderaterna och Socialdemokraterna, i synnerhet nu när Tyskland bildat en stor koalition. Men om Sverige tar efter Tysklands förlorarkoalition skulle de enda vinnarna vara extrema partier på ytterkanten medan det svenska folket skulle drabbas allra värst.

Storkoalitionen ”GroKo” som nu bildas mellan de tyska kristdemokraterna och socialdemokraterna kan måhända bidra till politisk stabilitet på kort sikt, även om detta inte är givet, men i det längre perspektivet riskerar den att fördjupa de problem som redan finns.

De två partierna var de som tappade mest i valet. Samtidigt stärks Alternativ för Tyskland som det enda oppositionspartiet tillsammans med Liberalerna. Det utelämnar få alternativ för väljarna och det är inte långt från en tysk version av decemberöverenskommelsen.

Av detta drar vissa slutsatsen att vi i Sverige ska ta efter Tyskland och upprepa samma misstag som gjordes här i samband med DÖ. Men den typen av breda koalitioner lamslår politiken eftersom den förtar den höger- och vänsterskala som utgör demokratins konfliktlinjer och lämnar väljarna utan politiska alternativ. En sådan situation göder enbart ytterlighetspartierna.

Den som tror att Centerpartiet och Liberalerna skulle vinna på en regering med Moderaterna och Socialdemokraterna missar att det snarare är Sverigedemokraterna och vänstern som skulle utgöra oppositionen. Och vi borde efter DÖ ha lärt oss läxan att inte låta extremisterna vara den enda oppositionen.

Både Sverige och Tyskland är i behov av reformer. I en stor koalition ökar risken för att nödvändiga reformer skjuts på framtiden och att förslag blockeras inom viktiga områden som arbetsmarknadspolitiken, bostadspolitiken och integrationspolitiken. Det vore inte önskvärt för någon.

Särskilt integrationspolitiken kommer att vara en utmaning de kommande åren, som inte blir lättare med en bred koalition. Migrations- och integrationspolitiken måste baseras på en grundsyn om tolerans och öppenhet liksom en vilja att föra en ansvarsfull politik, vilket förutsätter att man också är redo att genomföra tuffa reformer. I vissa frågor kan det ske genom bred samsyn, men det är något annat än breda regeringskoalitioner.

Det finns ett regeringsalternativ som vill regera tillsammans och som är redo att genomföra de reformer som skulle göra Sverige starkare som land. Det alternativet heter Alliansen. Inte S och M.