Hoppa till innehåll

Regeringen leder protektionismen – artikel i SvD

Uppenbarligen var han [Thomas Östros] inte helt nöjd med det förslag som nu finns och som ska behandlas i Europaparlamentet till sommaren, skriver Per Ericson om hur den svenska regeringen motarbetar de förslag om att öppna Europa för servicesektorn så som man redan öppnat för praktiskt taget all annan mänsklig aktivitet.

Det är mycket värre än så. Den svenska regeringen är tillsammans med den franska och tyska de ledande protektionisterna i EU. Dessa tre leder motståndet mot konsumenternas möjlighet att få bättre och billigare tjänster genom ökad konkurrens och valfrihet.

I sak motarbetas inte bara konsumenterna och tillväxten, utan mer specifikt också EU:s nya medlemsländer. Vi i väst skall få utnyttja vår höga kompetens inom servicesektorn för att etablera oss i de fd befriade kommuniststaterna. Svenska banker dominerar t ex banksystemet i de baltiska staterna. De som pga ockupation och förtryck inte fått chansen att utveckla sin kompetens får däremot inte utnyttja sina konkurrensfördelar, som t ex lägre lönekostnader. Visst gör man det för att skydda svenska fackföreningar, men absolut inte svenska konsumenter.

På inte alltför lång sikt bidrar den svenska regeringen aktivt till att hålla hela Europas konkurrenskraft nere så att vår kontinent förlorar både jobb och välstånd till mer dynamiska länder som USA, Kina och Indien.

Gunnar Hökmark är ledare för moderaterna i Europaparlamentet